Egyptenaar Ayman Al-Zawahiri nieuwe leider van Al-Qaeda

Al-Zawahiri tijdens een halverwege april uitgegeven videoboodschap aan de moslimwereld. Foto AFP

Terreurorganisatie Al-Qaeda heeft de Egyptenaar Ayman Al-Zawahiri gekozen tot zijn nieuwe leider. Al-Zawahiri gold jarenlang als de nummer twee van de organisatie en werd beschouwd als de rechterhand van de in mei gedode Osama bin Laden.

Een aan Al-Qaeda gelieerde website bracht vanochtend rond half negen het bericht dat Al-Zawahiri (wiki) tot leider van het terreurnetwerk is benoemd.

De Verenigde Staten hebben 25 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidt tot het localiseren van Al-Zawahiri, van wie wordt vermoed dat hij zich ergens in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan schuilhoudt. Al-Zawahiri was lange tijd de leider van de Egyptische Islamitische Jihad, een radicale afsplitsing van de Moslimbroederschap die geweld als gelegitimeerde strijdmethode zag.

Vorige week nog zond Al-Zawahiri een videoboodschap de wereld in waarin hij moslims opriep ‘door te gaan op het pad van de jihad om de indringers te verjagen uit het land van de islam’. In de boodschap prees hij ook voormalig leider Bin Laden:

“Osama bin Laden was een pionier van de jihad tegen de communisten en de kruisvaarders. Hij zal altijd een bron van angst en vrees blijven voor de Verenigde Staten en Israël, hun bondgenoten en hun corrupte ambtenaren.”

Al-Zawahiri voegde toe dat het Westen ‘nooit in veiligheid zal leven’ totdat de bezetting van moslimland is gestopt. Ook prees hij de Arabische Lente en zei hij de anti-regeringsdemonstranten in de Arabische landen te steunen in hun strijd tegen ‘Amerikaanse agenten’.

    • Pim van den Dool