‘Drie kinderen dood’ bij nieuwe aanslag in Nigeria

Bij een aanslag in het onrustige noordoosten van Nigeria zijn volgens een politiefunctionaris drie kinderen om het leven gekomen. In het stadje Damboa in de deelstaat Borno, negentig kilometer van de deelstaathoofdstad Maiduguri, ontplofte een bom bij een huis. De drie kinderen zouden in de nabijheid aan het spelen zijn geweest.

Eerder vandaag viel zeker één dode, naast de dader zelf, bij een zelfmoordaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Beide aanslagen worden toegeschreven aan de radicaal-islamitische groepering Boko Harem, meldt AP.


View Larger Map

Nigeria kwam de afgelopen jaren vooral in het nieuws door aanslagen van militanten in de zuidelijke olierijke regio de Delta. De Delta kent nu een relatieve rust na een vredesakkoord en het terroristische geweld komt uit het noorden.

Afrika-correspondent Koert Lindijer was onlangs nog in Nigeria. Hij zegt:

“Sinds enkele maanden ontploffen er vrijwel iedere week bommen in het door overwegend moslims bewoonde Noord Nigeria, waar 70 van de 140 miljoen Nigerianen leven. De aanslag op het hartje van het veiligheidsestablishment, het nationale hoofdbureau van politie in de hoofdstad Abuja, toont opnieuw dat politie en leger geen passend antwoord hebben op de opstand van Boko Haram.”

“De veiligheidstroepen staan voor schut”, aldus een diplomaat in Abuja tegen onze correspondent. “Ze raken de controle over het noorden kwijt. En het brengt zeker de zojuist beëdigde president Goodluck Jonathan in verlegenheid”. Jonathan bood onlangs Boko Haram vredesoverleg aan, terwijl het hoofd van de politie beloofde de sekte te zullen uitroeien.

Volgens Lindijer maken Westerse ambassades zich grote zorgen.

“Twee grote ambassades in Abuja hebben ieder meer dan honderd man veiligheidspersoneel ingezet om alleen de situatie in het noorden nauwgezet te volgen. Ze hebben aanwijzingen voor contacten tussen Boko Haram en in de Sahara actieve groepen die zijn verbonden met Al Qaida. Boko Haram was aanvankelijk alleen actief in de noordoostelijke deelstaat Borno maar heeft zijn activiteit de afgelopen weken uitgebreid naar naburige deelstaten. In Kaduna werden vorige week bommen gevonden.”

    • Bart Hinke