Derde deel biografie Reve mag niet verschijnen met nieuwe citaten

Gerard Reve, in Huize Het Gras in Greonterp, 1969. Photographer: Vincent Mentzel Gerard Reve, in Huize Het Gras in Greonterp, 1969. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas mag niet in de huidige vorm worden gepubliceerd. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam vandaag. Die bepaalde dat het boek geen tot dusver ongepubliceerde citaten uit het werk van de schrijver mag bevatten.

De partner van Gerard Reve, Joop Schafthuizen, wilde door middel van een dwangsom van honderdduizend euro voorkomen dat uitgeverij Van Oorschot en biograaf Maas het boek op de markt brachten. Een van de inhoudelijk bezwaren tegen het derde deel was dat de indruk gewekt werd dat het leven van Reve alleen maar draaide om ‘erotiek, drank en geld’ en dat de derde biografie een verkeerd beeld gaf van hun relatie.

Met de uitspraak gaat ook een dwangsom gepaard van vijftigduizend euro voor iedere andere uitgave met citaten uit het derde deel van de biografie met een maximum van een half miljoen euro. Schafthuizen had een dwangsom van een ton geëist.Volgens zijn advocaat Olaf Trojan reageerde Schafthuizen verheugd. “Wij vinden natuurlijk dat hij terecht in het gelijk is gesteld. De rechter heeft piketpaaltjes geslagen en daar kunnen de uitgeverij en Nop Maas niet omheen.”

Er ontstond onenigheid tussen de 63-jarige Schafthuizen, tevens zaakwaarnemer van de in 2006 overleden Reve, en Maas over de vraag of Schafthuizen toestemming had gegeven voor de publicatie van het boek. Volgens Schafthuizen had hij nooit schriftelijk ingestemd met de publicatie van het derde deel van de biografie en zou hij met Maas hebben afgesproken op basis van de drukproef te beslissen de publicatie goed te keuren. Volgens Van Oorschot en Maas had hij wel toegestemd met de publicatie.

Schafthuizen hield echter vol dat hij alleen akkoord was gegaan met de publicatie van deel twee. Als voorwaarde voor een fiat voor het tweede boek, wilde hij volledige inzage in het derde deel.

Schafthuizens advocaat liet weten dat de publicatie van een derde biografie niet definitief van de baan is. “Met Schafthuizen valt goed te praten. De rechter heeft geoordeeld dat het boek niet zonder meer in huidige vorm gepubliceerd mag worden. Wie weet valt er over een aangepaste versie wel te spreken”, aldus Trojan.
Uitgeverij Van Oorschot kon donderdagmiddag nog geen uitspraak doen over eventuele volgende stappen. Van Oorschot gaat de precieze betekenis van het vonnis bestuderen met een jurist, meldt persbureau Novum.

    • Hans Klis