De nieuwe Marlboro Man

Hij zit erbij als de Marlboro man. Sigaret in zijn mond, blik op oneindig. Als hij niet onder het bloed had gezeten, zou de foto niet hebben misstaan op de muur van menig tienerkamer. Het bloed is van een schaap, dat is geslacht tijdens de religieuze feestdag Lomisoba (dag van Lomisa) in het Georgische dorp Mleta. Het feest is een combinatie van christelijke en heidense tradities en wordt jaarlijks gevierd door de bewoners van de Oost-Georgische bergen, meestal zeven weken na Pasen. Lomisa was in de regio de belangrijkste afgod uit de pre-christelijke periode. Volgens de overlevering was hij een krijger op een rood paard met een zweep in zijn hand. Hij zou zevenduizend gevangenen hebben bevrijd en zich hebben gevestigd op de berg van Mleta. Op de dag van Lomisa verzamelen pelgrims uit heel Oost-Georgië zich in Mleta. Ze brengen een grote hoeveelheid schapen mee, die wordt geslacht, volgens Reuters in een „sociale situatie”. Dat wil zeggen: kinderen spelen met het bloed en slepen schapekoppen achter zich aan. De slacht moet Lomisa gunstig stemmen en de bevolking zegenen met vruchtbaarheid: veel kinderen en vee. Foto David Mdzinarishvili/Reuters A butcher takes a rest during the religious holiday 'Lomisoba' in the village of Mleta some 100 km (62 miles) north of Tbilisi, June 15, 2011. The holiday, which is a mix of pagan and Christian traditions, is celebrated annually by residents of the Eastern Georgian mountains, who bring sheep to one place to be killed in a social situation. REUTERS/David Mdzinarishvili (GEORGIA - Tags: RELIGION SOCIETY) REUTERS

Hij zit erbij als de Marlboro man. Sigaret in zijn mond, blik op oneindig. Als hij niet onder het bloed had gezeten, zou de foto niet hebben misstaan op de muur van menig tienerkamer.

Het bloed is van een schaap, dat is geslacht tijdens de religieuze feestdag Lomisoba (dag van Lomisa) in het Georgische dorp Mleta. Het feest is een combinatie van christelijke en heidense tradities en wordt jaarlijks gevierd door de bewoners van de Oost-Georgische bergen, meestal zeven weken na Pasen.

Lomisa was in de regio de belangrijkste afgod uit de pre-christelijke periode. Volgens de overlevering was hij een krijger op een rood paard met een zweep in zijn hand. Hij zou zevenduizend gevangenen hebben bevrijd en zich hebben gevestigd op de berg van Mleta.

Op de dag van Lomisa verzamelen pelgrims uit heel Oost-Georgië zich in Mleta. Ze brengen een grote hoeveelheid schapen mee, die wordt geslacht, volgens Reuters in een „sociale situatie”. Dat wil zeggen: kinderen spelen met het bloed en slepen schapekoppen achter zich aan. De slacht moet Lomisa gunstig stemmen en de bevolking zegenen met vruchtbaarheid: veel kinderen en vee.