De Bakker in Davis Cup ondanks problemen

Davis-Cupcaptain Jan Siemerink heeft Robin Haase, Thiemo de Bakker, Thomas Schoorel, Jesse Huta Galung en Igor Sijsling geselecteerd voor de landenontmoeting tegen Zuid-Afrika van 8 tot en met 10 juli in Potchefstroom. Als de Nederlandse tennisploeg wint volgt in september een promotie- degradatieduel voor een plaats in de Wereldgroep. Nederland speelde in 2009 voor het laatst op het hoogste niveau.

Siemerink kiest met het vijftal voor dezelfde selectie die eerder dit jaar het lastige uitduel met Oekraïne won. Kort voor de ontmoeting zal één speler nog afvallen. De keuze voor De Bakker is opmerkelijk. De proftennisser kampt al maanden met een trainingsachterstand en besloot na het toernooi van Roland Garros een pas op de plaats te maken. De Bakker ontbreekt op de toernooien van Rosmalen en Wimbledon.

De Bakker werkt nu bij de Amsterdamse praktijk Fysiomed aan een terugkeer. De ex-jeugdkampioen maakt lange dagen en probeert met steun van verschillende professionals af te rekenen met zijn fysieke en mentale problemen. Volgens ingewijden is De Bakker de afgelopen tijd heel ver teruggevallen. In het verleden kampte hij meerdere malen met motivatieproblemen waarna terugslagen op de tennisbaan volgden.

Na drie speeldagen zijn alle Nederlanders uitgeschakeld bij het grastoernooi van Rosmalen. Met Haase werd gisteravond de laatste Nederlander uitgeschakeld bij de Unicef Open. De 24-jarige Hagenaar verloor in de tweede ronde met 7-5 en 6-4 van de als tweede geplaatste Cyprioot Marcos Baghdatis. Eerder op de dag werd Jesse Huta Galung uitgeschakeld. Hij verloor van de Belg Xavier Malisse: 7-6 en 6-4.

In de aanloop naar Wimbledon, dat maandag begint, is de gezondheid van Haase een punt van zorg. „Ik voel me momenteel niet optimaal, al wil ik dat zeker niet als excuus gebruiken. Het voelt net alsof ik koorts heb, terwijl dat niet het geval is”, zei hij na zijn nederlaag tegen Baghdatis. Morgen stapt Haase in het vliegtuig naar Londen.

Kim Clijsters doet niet mee aan Wimbledon. De Vlaamse heeft enkele weken nodig om te herstellen van een enkelblessure die ze afgelopen dinsdag opliep in Rosmalen.