Dag van de Architectuur

Dag van de Architectuur

Op 25 en 26 juni is in 50 gemeenten de Dag van de Architectuur met als thema ‘Zelfverzonnen’. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in gebouwen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Er zijn rondleidingen, fiets- en bustochten, kinderactiviteiten, debatten en tentoonstellingen. Verder openen dit jaar 200 architectenbureaus hun deuren voor een Open Huis. www.dvda.nl

Een greep uit het programma:

Amsterdam

Het Olympisch Stadion van Jan Wils is het startpunt voor een architectuurwandeling door het Olympisch Gebied (26 juni, 13-16u). In de Parooltoren kunnen bezoekers kennismaken met vijf architectenbureaus en genieten van het uitzicht vanaf de zesde verdieping (26 juni, 11-18u). Op IJburg openen op 26 juni meer dan 40 bewoners, architecten en gebruikers hun deuren voor het publiek. Zij geven rondleidingen en vertellen over hun inspiratie en ervaringen met het ontwerp- en bouwproces. De architectenbureaus de Architekten Cie., JCCA, Rapp en Rapp, aTA en Marc Koehler aan de Keizersgracht 126 openen hun deuren. Om 14u wordt een debat georganiseerd over de rol van de architect in de toekomst (26 juni 11-17u).

Den Haag

Vanaf Landgoed Vroondaal kunnen helicoptervluchten boven Den Haag worden gemaakt. Ook kunnen de woonhuizen in de wijk worden bezichtigd (25 juni, 11-16u). Zes fietstours door de stadswijk Den Haag Zuidwest tonen verschillende aspecten van de zelfverzonnen architectuur (startpunt: Stadskantoor Leyweg, 25 juni, 10u30-14u).

Rotterdam

Rondleidingen door het hoogste gebouw van Nederland: de 44 verdiepingen tellende Maastoren (25 juni, 10u, 11u30, 13u30 & 15u30). In het Schieblock is een expositie te bezichtigen met voorstellen van jonge ontwerpers voor interventies in de stad. (25 juni, 10-17u). Gidsen tonen hoe de twee fabriekspanden van Machine- en Metaalfabriek IMd Piekstraat worden getransformeerd tot een nieuwe ontmoetingsplaats en kantoorruimte aan het water (25 juni, 10-17u). Rondleiding door het HAKA gebouw, een monument uit 1932 van H.F. Mertens, dat een tweede leven krijgt als werkplaats en innovatieplaats voor duurzaamheid (25 juni, 10-17u). Een expositie in het futuristische drijvend paviljoen in de Rijnhaven geeft een voorproefje van de 1200 drijvende woningen die Rotterdam in de Stadshavens wil realiseren (25 juni, 10-17u, lezingen 11 & 13u). In het Fotomuseum opent de remake van de architectuurtentoonstelling ‘New Topographics’ uit 1975 over moderne landschapsfotografie. (25 juni, rondleidingen 11-16u, feestelijke opening om 17u).

Utrecht

Werk van genomineerden van de Rietveldprijs is te bezichtigen in Architectuurcentrum Aorta (25 juni 10-17u, 26 juni 15-18u). In Infocentrum Stationsgebied is een presentatie-estafette door de bedenkers van het gebied (25 juni, 10-17u). Openstelling Van Schijndelhuis, het jongste gemeentelijke monument in Utrecht. De Utrechtse architect en ontwerper Mart van Schijndel (1943-1999) ontwierp zijn woonhuis aan het Pieterskerkhof in 1992, inclusief de meubelen. Ieder heel uur wordt er een film vertoond (26 juni 12-17u). Tien Nederlandse architecten presenteren hun ontwerp voor het vrijstaande huis van morgen in het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Hun ideeën zijn aanleiding voor een debat over de toekomst van de Nederlandse woningbouw, o.l.v. Fred Schoorl, directeur BNA. (25 juni, 16u).