Congreslid Weiner legt functie neer

U.S. Congressman Anthony Weiner (D-NY) reacts as he speaks to the media in New York in this June 6, 2011 file photo. Calls for Weiner's resignation, including from some fellow Democrats, mounted on June 8, 2011, two days after he confirmed details of an online sex scandal. REUTERS/Brendan McDermid/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT)
U.S. Congressman Anthony Weiner (D-NY) reacts as he speaks to the media in New York in this June 6, 2011 file photo. Calls for Weiner's resignation, including from some fellow Democrats, mounted on June 8, 2011, two days after he confirmed details of an online sex scandal. REUTERS/Brendan McDermid/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS HEADSHOT) Anthony Weiner tijdens de persconferentie op 6 juni, waar hij toegaf de pikante foto's te hebben verstuurd. Foto Reuters / Brendan McDermid

Update 20.34 u Het Amerikaanse congreslid Anthony Weiner legt zijn functie neer nadat de druk om terug te treden vanwege een schandaal met ontuchtige foto’s vanuit zijn eigen partij hand over hand toenam. Dat melden internationale persbureau’s.

De 46-jarige Democraat legde in zijn district New York een verklaring af waarin hij excuses aanbood voor “de verlegenheid” waarin de partij gebracht is, “en die ik heb veroorzaakt”.

De New York Times en andere Amerikaanse media meldden eerder vandaag al op basis van intimi en partijfunctionarissen dat Weiners aftreden aanstaande was.

Weiner stuurde per ongeluk in het openbaar een foto van zijn erectie naar een vrouw.Aanvankelijk loog hij dat zijn account gekraakt was, maar later gaf hij toch toe zelf de foto te hebben verstuurd. Later bleek dat hij met meerdere vrouwen soortgelijk contact heeft gehad, inclusief een tiener in Delaware. Enkele dagen geleden zei hij professionele hulp te gaan zoeken om “een beter man en een gezonder persoon” te worden.

Weiner zou tot de beslissing om op te stappen zijn gekomen na lange gesprekken met zijn vrouw, die afgelopen dinsdag terugkwam van een reis met Hillary Clinton. De druk om op te stappen verhevigde toen eerst Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi hem opriep op te stappen en daarna Obama hetzelfde suggereerde. Zou hij dat niet doen, dan zouden hem enkele van zijn bevoegdheden afgenomen worden. De top van de Democratische partij zou daar vandaag over beslissen.

Zo kondigde Weiner zijn aftreden aan: