Cameron: tijd aan de kant van Gaddafi's vijanden

In een reactie op waarschuwingen dat langdurige NAVO-acties tegen Libië wel eens erg kostbaar zouden kunnen worden heeft de Britse premier Cameron gezegd dat de tijd op begint te raken voor de Libische leider Moammar Gaddafi.

„De tijd staat aan onze kant”, zei Cameron. „We hebben de NAVO, we hebben de Verenigde Naties, we hebben de Arabische Liga, we hebben het recht aan onze kant. De druk groeit, militair, diplomatiek, politiek, en de tijd voor Gaddafi begint op te raken.

Eerder deze week waarschuwden hoge Franse en Britse NAVO-officieren voor de hoge kosten. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die het voortouw hebben genomen bij de NAVO-acties, geven ieder ongeveer één miljoen euro per dag uit.

Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, zei tegen The Guardian dat de NAVO „in staat is om net zo lang door te gaan als nodig is om de missie te voltooien.” Hij zei dat Gaddafi ieder moment kon vallen.

Op veel plaatsen zijn de gevechten en bombardementen doorgegaan. In Tripoli waren vanmorgen explosies te horen bij het hoofdkwartier van Gaddafi, dat al is gebombardeerd door de NAVO.

Volgens de Libische staatstelevisie zijn woensdag twaalf mensen gedood toen een NAVO-bom terecht kwam op een bus bij de stad Kikla, 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad. (AFP, Reuters, AP)