Buitenland

België

Portretten

De zomerexpositie in het Musée des Arts Contemporains (MAC’s) in Hornu, Je suis seul, avec vous, brengt vijftien hedendaagse kunstenaars samen. De meeste werken – vooral video’s en foto’s – zijn portretten van groepen, vaak uit anonieme archieven. Het zijn echtparen, gezinnen, vrienden, gemeenschappen, volksgroepen, netwerken, forums, etc.

26 juni t/m 2 okt, Rue Sainte-Louise 82, Hornu. Inl www.mac-s.be

Jonge Belgische schilders

De Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst (onder de 35 jaar) is vorige week naar Kelly Schacht gegaan. Voor de editie 2011 selecteerde de jury uit 276 kandidaten in december tien kunstenaars – hun werk is in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel te zien.

T/m 11 sept, Ravensteinstraat 23, Brussel. Inl webmaster@bozar.be

Emily Wardill

Het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (Muhka) liet de Britse kunstenaar Emily Wardill een selectie maken uit de collectie in combinatie met twee van haar eigen films. In The Diamond (Descartes’s Daughter) en Game Keepers without Game staan woorden en stemmen centraal en de geselecteerde werken uit de collectie belichten weer andere manieren van kijken en begrijpen.

17 juni t/m 18 sept, Leuvensestraat 32, Antwerpen. Inl www.muhka.be

Groot-Brittannië

René Magritte

Vanaf 24 juni is er in Tate Liverpool een grote expositie over de Belgische surrealist René Magritte (1898–1967). Magrittes kunst speelt met het idee van de werkelijkheid en illusie en dat levert geestige, maar ook vervreemdende beelden op van alledaagse objecten zoals appels en bolhoeden, maar ook naakte vrouwen bij verlaten huizen en tuinen. In Tate schilderijen, tekeningen, collages, voorbeelden van vroeg commercieel werk van Magritte en zelden getoonde foto’s en films.

24 juni t/m 16 okt, Albert Dock. Inl www.tate.org.uk/liverpool

Tracey Emin

De Hayward Gallery in Londen brengt een overzicht van Tracey Emin: Love is What You Want. Emin verwerkt in haar werk altijd sterk persoonlijke gebeurtenissen en dat levert nogal eens schokkende kunst op. Behalve schilderijen, tekeningen, foto’s, textiel en video maakte ze voor deze tentoonstelling ook sculpturen, die op het terras staan.

T/m 29 aug, Southbank Centre. Inl www.haywardgallery.org

Frankrijk

Édouard Manet

De grote expositie over Manet, uitvinder van de moderne kunst in Musée d’Orsay in Parijs is verlengd t/m 17 juli. T/m 17 juli, Rue de la Légion d’Honneur. Inl www.musee-dorsay.fr