Boeken nieuws

David Mamet in april 2011. Foto Reuters Playwright David Mamet speaks during ceremonies unveiling actor Joe Mantegna's star of the Hollywood Walk of Fame along Hollywood Boulevard in Hollywood April 29, 2011. REUTERS/Fred Prouser (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT HEADSHOT) REUTERS

Terry Pratchett voert campagne voor euthanasie

Fantasy-auteur Terry Pratchett heeft felle reacties losgemaakt met zijn euthanasiedocumentaire Choosing to Die, die de BBC maandagavond uitzond. Hierin praat Pratchett – die terminaal ziek is – met patiënten en familieleden over het beëindigen van hun leven en is hij met een camera aanwezig bij het sterven van een 71-jarige man in de Zwitserse euthanasiekliniek Dignitas. Ook Veerle Claus, de weduwe van Hugo Claus, komt in de documentaire aan het woord over de zelfgekozen dood van haar man. In Groot-Brittannië is euthanasie nog steeds illegaal. Volgens onder meer Christelijke organisaties en de Daily Mail voert de BBC campagne voor euthanasie, anderen prezen de ingehouden stijl van de documentaire. In 2008 bleek dat Pratchett leidt aan een zeldzame vorm van Alzheimer. De schrijver heeft zelf ook de formulieren van Dignitas in zijn bezit, maar weet volgens de Telegraph nog niet of hij die ook gaat tekenen. ‘Ik moet verdomme eerst nog een boek afmaken.’ Pratchett verdedigde zijn documentaire op BBC Breakfast. „Ik schaam mij dat Britten naar Zwitserland moeten afreizen voor een waardige dood.”

Murakami neemt stelling tegen kernenergie

De Japanse schrijver Haruki Murakami heeft tijdens een toespraak in Spanje het Japanse kernenergiebeleid veroordeeld. Murakami, die in Barcelona was om de internationale literatuurprijs van Catalonië af te halen, zei dat zijn land al na de traumatische ervaringen van Nagasaki en Hiroshima ‘nee’ had moeten zeggen tegen kernenergie. De keus voor alternatieve energie ‘zou respect voor de slachtoffers van de atoombommen hebben betekend’, aldus Murakami. De 80.000 euro van de prijs geeft de schrijver aan de slachtoffers van de aardbeving op 11 maart, en aan de slachtoffers van Fukushima. (DL)

Schrijfsters maken zich kwaad om V.S. Naipaul

Na zijn opmerking dat vrouwen niet kunnen schrijven is V.S. Naipaul het doelwit van kwaaie schrijfsters. Zo noemde de Nieuw-Zeelandse schrijfster en winnares van de Booker Prize Keri Hulme (The Bone People) hem een ‘misogyne lul wiens werk niet meer gelezen wordt’ , en ‘een naaktslak’ (slug) aldus The Guardian. Eerder deze maand veroordeelde Naipaul schrijfsters voor hun ‘sentimentaliteit’ en benauwde wereldbeeld.Schrijfster en Anne Frank-biografe Francine Prose herzag voor de gelegenheid haar essay Scent of a Woman’s Ink dat zij in 1998 schreef naar aanleiding van de al even misogyne opmerkingen van Norman Mailer (‘een goede schrijver kan overal buiten behalve ballen’). Altijd fijn om te ontdekken dat een essay uit 1998 nog fris oogt, aldus Prose, ‘maar in dit geval is dat bepaald geen reden voor blijdschap.’

Stevige rel c.q. klucht rond nieuw Cocteau-museum

Verbittering alom bij de laatste fase van de oprichting van een nieuw museum in het Zuid-Franse Menton, gewijd aan dichter-kunstenaar Jean Cocteau (1889-1963). De echtheid van een 20-tal werken is in het geding, aldus onder meer Libération. Het prestigieuze museum moet in november zijn deuren openen. Kort voor zijn dood in 2008 schonk de excentrieke horlogemaker en Holocaust­overlever Severin Wunderman 1.800 werken van Cocteau aan het museum. Toen Cocteau- expert Annie Guédras vervolgens vaststelde dat 12 werken vervalsingen waren, ontketende zij een ware vete in kringen van Cocteau-kenners en gemeentebestuurders. Na een contra-expertise spande Guédras een rechtszaak aan, haalde haar gelijk en kreeg drie jaar salaris uitbetaald. Ook de curator van alle musea in Menton is zijn baan kwijt en stapt naar de rechter. Het Cocteau-museum weet nog niet of het de omstreden werken zal tonen. (DL)

OP DE SITE

Joris van Casteren op zoek naar de villa van Curzio Malaparte (wiens biografie deze week de Prix Goncourt won), Joep de Hart over zwevende gelovigen en Pfeijffer over tv-interviews

Redactie Maartje Somers, m.m.v. Dirk Leyman

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met depapierenman.nl