Bleker: Hedwigepolder toch niet onder water

De Hedwigepolder in Zeeuw-Vlaanderen. Staatssecretaris Bleker komt waarschijnlijk morgen met een alternatief voor ontpoldering. Beeld Google Maps

De Hedwigepolder in Zeeuw-Vlaanderen wordt misschien toch niet onder water gezet. Verwacht wordt dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker morgen een alternatief voor ontpoldering aan de ministerraad voorlegt, schrijft Arjen Schreuder in NRC Handelsblad.

De ontpoldering van het gebied was onderdeel van een verdrag met Vlaanderen uit 2005. Daarin werd bepaald dat de Westerschelde verder uitgediept werd (om de Antwerpse haven bereikbaar te houden voor grotere zeeschepen), maar dan zou de Hedwigepolder ontpolderd moeten worden, als ‘natuurcompensatie’. Het vorige kabinet zag geen andere mogelijkheid dan de polder inderdaad onder water te zetten, maar het kabinet-Rutte wil daar niet aan. Natuurorganisaties maakten er ook niet langer een ‘harde eis’, lieten ze in maart weten. Dat maakte de zoektocht naar een alternatief een stuk gemakkelijker.


De Hedwigepolder. Klik om grotere kaart weer te geven

Bleker heeft nu dan toch een overeenkomst gesloten met Eurocommissaris Potocnik (Milieu) om de 300 hectare te sparen, melden ingewijden. In plaats daarvan zou ruim 150 hectare bij Rammekenshoek (kaart) onder water worden gezet. Dat gebied, ten oosten van Vlissingen, werd eerder aangekocht om te dienen als compensatie voor de aantasting van de natuur door de Westerschelde Container Terminal (WCT). Omdat een groter natuurgebied is afgesproken, wordt daarnaast ongeveer 80 hectare ‘nieuwe natuur’ aangelegd in de Westerschelde zelf.

Als het besluit over de Hedwigepolder morgen wordt genomen, dan geldt dat waarschijnlijk ook voor het zogenoemde Kierbesluit. Volgens bronnen in Den Haag heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu, CDA) besloten de Haringvlietsluizen toch op een kier te zetten, om daarmee de trek van vissen zoals de zalm te bevorderen. Dit is, anders dan het voorstel voor de Hedwigepolder, niet in overeenstemming met het regeerakkoord. Wel komt het besluit tegemoet aan de wens van andere landen langs de Maas en Rijn. Die gaven eerder al tientallen miljoenen uit om de trek van vissen tussen oceaan en rivier te bevorderen.

    • Peter Zantingh