Beeldende kunst

Nieuw

Markus Lüpertz

Voor de Duitse kunstschilder en beeldhouwer Markus Lüpertz (1941) is het overduidelijk dat kunst ver boven het dagelijks leven uitstijgt. Lüpertz behoort samen met Penck, Immendorff en Baselitz tot de generatie naoorlogse Duitse kunstenaars die het expressionisme nieuw leven inbliezen. In zijn schilderkunst is het landschap favoriet, terwijl de menselijke figuur in zijn beeldhouwwerk juist centraal staat. In het Gemeentemuseum Den Haag is vanaf 25 juni een groot retrospectief dat niet chronologisch maar aan de hand van thema’s geconstrueerd is.

25 juni t/m 2 okt, Stadhouders

laan. Inl www.gemeentemuseum.nl

Van Gogh

Vincent van Gogh verbleef van eind 1885 tot begin 1888 in Antwerpen en Parijs. Op de tentoonstelling Van Gogh in Antwerpen en Parijs: Nieuwe inzichten in het Van Goghmuseum Amsterdam zijn de 93 schilderijen uit die periode in de collectie van het museum uitgebreid bestudeerd. Van Gogh kwam begin 1886 in Parijs aan als een schilder met een ouderwetse, door realisme bepaalde smaak en verliet de stad twee jaar later als een heuse modernist. Door zijn broer Theo, die op Montmartre woonde, raakte hij bekend met werken van o.a. Monet, Gauguin, Toulouse-Lautrec, Pissarro en John Russell. De expositie laat zijn experimenten met materialen en technieken uit die tijd zien.

22 juni t/m 18 sept, Paulus Potterstraat 7. Inl www.vangoghmuseum.nl

Jeanne van Heeswijk

De installaties van Jeanne van Heeswijk (1965) gaan in het Chabot Museum Rotterdam een dialoog aan met de sociaal realistische schilderijen van Henk Chabot (1894-1949). Van Heeswijk probeert mensen van binnen en buiten de kunstwereld met elkaar hun dagelijkse omgeving opnieuw te laten inrichten. Sociale verbondenheid en betrokkenheid bij de openbare ruimte spelen in haar werk een belangrijke rol.

19 juni t/m 11 sept, Museumpark 11. Inl www.chabotmuseum.nl

Zó Hollands

Het Hollandse landschap is deze zomer in al z’n facetten te bewonderen op de expositie Zó Hollands – Ons landschap in de kunst sinds 1850 in De Hallen Haarlem. Ruim honderdtwintig schilderijen, aquarellen, prenten, foto’s en films van Nederlandse kunstenaars als Anton Mauve, de gebroeders Maris, Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jan Sluijters, Jan Wolkers en Jan Dibbets laten het Hollands polder- en rivierenlandschap zien.

24 juni t/m 11 sept, Grote Markt 16. Inl www.dehallenhaarlem.nl

Erwin Wurm

In het GEM Museum voor Actuele Kunst Den Haag is een uitgebreid overzicht te zien van de Oostenrijkse beeldhouwer Erwin Wurm (1954). Hij bekritiseert, weliswaar lichtvoetig, de hedendaagse consumptiemaatschappij. Zo gaan zijn series fat houses en fat cars over mooie huizen en auto’s als statussymbolen, tegelijkertijd verwijzen ze naar de Westerse gezondheidsbedreiging obesitas. Tegenhanger is het extreem magere huisje dat Wurm in Venetië toont.

25 juni t/m 18 sept, Stadhouderslaan 43. Inl www.gem-online.nl

Anton Corbijn

In zijn nieuwste fotografische project Inwards and Onwards in Foam Amsterdam richt Anton Corbijn de camera op kunstenaars die bepalend zijn voor onze tijd en cultuur. Onder hen bijvoorbeeld Gerhard Richter, Alexander McQueen, Iggy Pop, Anselm Kiefer, Damien Hirst, Tom Waits, Peter Doig en Lucian Freud. Corbijn is vooral gefascineerd in de worsteling die kunstenaars ondergaan tijdens het creatieve proces.

24 juni t/m 1 sept, Keizersgracht 609. Inl www.foam.org