Alsnog donor van organen, na gevoel van spijt

Als mensen in een vragenlijst over orgaandonatie gevraagd wordt hoeveel spijt ze zouden krijgen als ze zich niet als orgaandonor laten registreren, vergroot dat de kans dat ze zich daadwerkelijk als orgaandonor opgeven.

Dat schrijven Britse psychologen in Health Psychology (6 juni online). 372 Britse volwassenen (nog geen donor) vulden via internet een vragenlijst over orgaandonatie in. Eén op de vijf bleek zich binnen een maand daarna als donor op te geven als ze twee simpele vragen over geanticipeerde spijt hadden beantwoord, tegenover één op de tien als die vragen over spijt niet in de lijst waren voorgekomen. De beslissing om orgaandonor te worden is vaak een emotionele kwestie. Wat mensen kan weerhouden, is bijvoorbeeld een reactie van walging tegenover het idee van orgaandonatie (onderzoekers noemen dit de ick factor), of het bijgelovige idee dat registratie de dood dichterbij zou brengen (de jinx factor) remt mensen om zich als orgaandonor op te geven. (NRC)