Acties psychiatrische instellingen tegen bezuinigingen kabinet

Minister Schippers. Foto NRC / Roel Rozenburg

Psychiatrische instellingen voeren vanaf 27 juni actie tegen de bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd op de geestelijke gezondheidszorg. Dat kondigde de brancheorganisatie GGZ Nederland vandaag aan.

De instellingen zullen in estafettevorm 24 uur lang geen nieuwe patiënten opnemen. Mensen die dringend hulp nodig hebben, worden gedurende de opnamestop doorverwezen naar een andere instelling. Hoe lang de acties zullen duren, is nog niet bekend, meldt een woordvoerder aan persbureau Novum. Bijna alle van de ongeveer honderd instellingen die aangesloten zijn bij GGZ Nederland zullen meedoen.

De brancheorganisatie weigert nog langer te onderhandelen met de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Bovendien zijn de de gesprekken met de vakbonden over een nieuwe cao opgeschort. Schippers kondigde vorige week na de ministerraad aan dat zij honderden miljoenen euro’s gaat bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. Het kabinet wil een eigen risico voor zogeheten tweedelijns geestelijke gezondheidszorg (zware zorg) invoeren.

Schippers schetste in een persconferentie na afloop van de ministerraad dat 185.000 mensen in instellingen zitten, of daar geregeld zijn. “Zij worden in de tweede lijn behandeld, maar je kan je afvragen of een aantal daarvan niet in de eerste lijn kunnen worden behandeld. Prikkels moeten de andere kant op staan.” GGZ Nederland vindt dat discriminerend en verwacht dat mensen met psychische problemen geen hulp meer zullen zoeken.

    • Hans Klis