5 redenen om uit te gaan

1 winkelen

Haarlem ShoppingNight

Haarlemse binnenstad. Tijd: 18.00-0.00u. www.haarlem.nl

In de Haarlemse binnenstad kan vandaag tot middernacht worden geshopt. Naast speciale acties als ‘hoe later het wordt hoe meer korting’ is er er een uitgebreid programma met o.a. straattheater, muziekoptredens, workshops en modeshows op acht locaties in de stad: Zijlstraat, Anegang, Proveniersplein, Kleine Houtstraat, Gierstraat, Schagchelstraat, Oude Groenmarkt en Hortusplein.

2 openluchtfilms

Film Festival Summer Special

Leiden: Pieterskerkplein. Van 16 t/m 18 juni, 22.30u. Toegang: gratis. www.muurgedichten.nl

De Summer Special van het Leids Film Festival staat dit jaar in het teken van Spaanse films. In de openluchtbios op het Pieterskerkplein wordt vanavond Tapas (2005) vertoond, van José Corbacho en Juan Cruz. Vrijdag staat Pedro Almodóvars Volver (2006) op het programma en zaterdag El Laberinto del Fauno (2006) van Guillermo Del Toro.

3 filmfestival

North by Northwest

Amsterdam-Noord: IJ-promenade. Van 16 t/m 19 juni. www.eyefilm.nl

Een nieuw filmfestival voor jong en oud met live muziek en cross-over performances aan de IJ-promenade in Overhoeks, de toekomstige locatie van EYE. Naast de bouwplaats verrijst een grote witte opblaas-dome waar films op vier projectieschermen worden vertoond. Met o.a. bands als 65Daysofstatic en The Moi Non Plus, die nieuwe soundtracks spelen bij de films Silent Running en Eraserhead , een Canta Drive-in bioscoop en live-sets van o.a. het Nieuw-Zeelandse Bachelorette en het Britse Star Slinger.

4 video-installatie

Instant Fiction

Den Haag: Filmhuis. 16 t/m 18 juni. Gratis. www.filmhuisdenhaag.nl

Bezoekers van Filmhuis Den Haag zijn de komende dagen toevallige acteurs in ‘Instant Fiction’, een live video-installatie geïnspireerd op het fenomeen beveiligingscamera’s. In haar ‘controlekamer’ in het Filmhuis bedient theatermaker Sarah van Lamsweerde de camera’s, die verspreid zijn opgehangen bij de kassa en in het café en restaurant. Deze live-beelden voorziet Van Lamsweerde van ondertiteling afkomstig uit films als The lady from Shanghai (Orson Welles), Rundskop en Tony Manero.

5 modeshow

Catwalkshow van Ami-e-toi

Arnhem: AKZO-gebouw. Tijd: 19.00u. Kaarten: 10 euro. Res: www.arnhemmodebiennale.com

Dertig eerstejaars modestudenten ArtEZ deden mee aan een ontwerpopdracht om een ornament te ontwerpen van tweedehands materiaal. Hiervan zijn er zeven uitgekozen, o.a. een jurk geïnspireerd op een art-deco gebouw in New York, stukjes leer aan elkaar gehaakt en verbonden met een Mercedes-logo, omgebouwd tot ban-de-bomteken, een jurk als schilderij van Gustav Klimmt met geslepen aardewerken stenen. Tijdens de show van Ami-e-toi worden de jurkjes als apart blok getoond.