15 jaar cel voor Indonesische terrorist

De Indonesische radicale moslimgeestelijke Abu Bakar Ba’asyir (72) is vandaag veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Volgens de rechtbank in Jakarta is bewezen dat hij betrokken was bij het opzetten en financieren van een trainingskamp in de provincie Atjeh, dat tot doel had om terreuraanslagen te plegen.

Het trainingskamp werd in februari vorig jaar opgerold. In de maanden daarna heeft de Indonesische politie ruim 120 terreurverdachten opgepakt. Ba’asyir werd gearresteerd in augustus. Een omstreden actie van de politie, aangezien sommige Indonesiërs de oudere man met zijn witte baard zien als een gerespecteerde moslimgeestelijke.

De Indonesische justitie had levenslang geëist. Hij zou 350 miljoen roepia (29.000 euro) voor het trainingskamp hebben verzameld. Maar verschillende aanklachten, zoals verboden wapenbezit, wapensmokkel en gebruik van geweld, moesten de aanklagers laten vallen. Ba’asyir zelf ontkende betrokkenheid, al zei hij wel de activiteiten goed te keuren als ‘verdediging van de islam’.

Ba’asyir wordt al ruim een decennium beschouwd als een sleutelfiguur in Indonesische terreurkringen, al wordt gedacht dat hij aan invloed verliest. Hij zou verschillende jonge Indonesiërs met zijn radicale preken hebben aangezet tot terreuraanslagen. Ook zou hij de spiritueel leider zijn geweest van terreurorganisatie Jema’ah Islamiyah. De islamitische kostschool Al-Mukmin in de buurt van de stad Solo die hij heeft opgericht, heeft verschillende terroristen voortgebracht.

De veroordeling betekent een overwinning voor de Indonesische autoriteiten, die het afgelopen decennium twee keer eerder hebben geprobeerd om Ba’asyir voor terrorisme te laten veroordelen. Nadat zij zijn betrokkenheid bij de bomaanslag in Bali in 2002 niet overtuigend konden bewijzen, werd hij voor kleinere delicten opgesloten.

Sinds 2006 was hij op vrije voeten en hield hij weer preken in buurtmoskeeën en islamitische kostscholen, waarin hij vaak het Westen, Amerika en de Indonesische regering aanviel. Ook richtte hij de organisatie Jema’ah Anshorut Tauhid op, waarvan verschillende leden in de afgelopen maanden zijn opgepakt.

Tijdens het uitspreken van het vonnis werd de rechtbank bewaakt door meer dan 3.000 politieagenten en sluipschutters om aanslagen te voorkomen. Van tevoren was er via sms gedreigd met bomaanslagen in de hoofdstad op het moment dat Ba’asyir zou worden veroordeeld.

In een verklaring zei Ba’asyir dat de veroordeling „oneerlijk is, omdat die is gebaseerd op wetten die zijn gemaakt door ongelovigen en niet op basis van de sharia”. Hij gaat in hoger beroep. De laatste dodelijke aanslag in Indonesië was in juli 2009, toen zeven slachtoffers vielen. In april van dit jaar ontplofte een bom in een moskee van de politie, waarbij alleen de terrorist omkwam en verschillende agenten gewond raakten.