Yelawolf brengt bezielde raps

Concert Yelawolf. Gehoord: 11/6, Melkweg Amsterdam****

Michael Wayne ‘Yelawolf’ Atha is een voormalig dakloze, blanke rapper uit Alabama die op zijn 31ste aan de vooravond staat van een glansrijke carrière als hiphopster. Hij maakte eind vorig jaar indruk met mixtape Trunk Muziek 0-60 en tekende onlangs een platencontract bij de door Eminem geleidde platenmaatschappij Shady Records. Daar verschijnt zijn studioalbum Radioactive dit najaar.

Zaterdagavond trad hij voor het eerst op in Nederland, in een half gevulde Oude Zaal in de Melkweg. Het kan niet lang duren voordat hij een veel groter publiek trekt; Yelawolf is een ras-performer. Hij danst met zijn fans, proost met een glas whisky op hun gezondheid en raast met overrompelende rockenergie over het podium.

De charismatische, vol getatoeëerde Yelawolf varieert ook op het podium in Amsterdam soepel tussen gierend rauwe raprock en ontspannen stuiterende hiphop; vaak in één nummer en met een randje blues. Hij schetst een wereld waarin een blanke jongen uit de onderklasse zijn meisje overhaalt tot een ritje in haar vaders Lamborghini (Daddy’s Lambo) en iedereen in de buurt de gewelddadige dealer op de straathoek bij naam kent (Billy Crystal).

Hij is live een van de weinige rappers die geen back-up of vooraf opgenomen vocalen nodig heeft om energiek en overtuigend te articuleren. Yelawolf treedt op met alleen een diskjockey en wisselt in nummers als opener Trunk Muzik, zijn melancholische moerasballade Love Is Not Enough en het dreigende Pop The Trunk, moeiteloos en beheerst tussen snelle ratelrap en een langzame, vaak deels a capella gerapte stijl. Daarin krijgen zijn bezielde raps vervolgens nog meer nadruk.

    • Saul van Stapele