‘VS bouwen basis in Perzische Golf voor luchtaanvallen Jemen’

Een Amerikaans drone-vliegtuigje in actie boven Kandahar, zuid-Afghanistan. Foto AP / Kirsty Wigglesworth

De Verenigde Staten zijn bezig met de bouw van een geheime CIA-luchtmachtbasis in de Perzische Golf. Vanaf de basis zouden de Amerikanen het aantal luchtaanvallen op terroristen in Jemen kunnen vergroten.

Persbureau AP meldt op basis van bronnen rond de Amerikaanse regering dat de basis gebouwd wordt voor het geval Al-Qaeda meer speelruimte krijgt in het instabiele Jemen, dat al maanden het toneel is van anti-regeringsdemonstraties en gevechten tussen regeringstroepen en stammenstrijders. Door de recente ontwikkelingen is het tijdschema voor de bouw van de basis verkort van twee jaar naar acht maanden.

De exacte locatie van de nieuwe basis wil AP wegens veiligheidsoverwegingen niet bekend maken, maar nu al hebben de VS legerbases in onder meer Qatar, Bahrein en Saoedi-Arabië. In Jemen voeren speciale Amerikaanse commando-eenheden al sinds 2009 geheime anti-terreuroperaties uit. De keuze om het aantal aanvallen met onbemande vliegtuigjes te intensiveren zou zijn gemaakt omdat die volgens regeringsfunctionarissen minder woede opwekken bij de plaatselijke bevolking.

    • Pim van den Dool