Volkswoede Oostenrijk blokkeert Alpverkoop

Het Oostenrijkse staatsagentschap voor privatiseringen haalde gisteren plotsklaps twee hooggelegen stukken land van de markt: majestueuze Alpentoppen met verbluffend uitzicht. Aanleiding was een uitbarsting van volkswoede over de veronderstelde uitverkoop van nationaal erfgoed. Het gaat om de Rosskopf (2.600 meter) en de Grosse Kinigat (2.700 meter) in het meest oostelijke deel van Tirol. Ze zouden op 8 juli worden verkocht voor 121.000 euro.

BIG, het agentschap dat staatsbezit doorverkoopt aan de privésector maakte het besluit bekend na ingrijpen door minister van Economische Zaken Reinhold Mitterlehner. Volgens een woordvoerder was de verkoop opgeschort om „alternatieven te evalueren” . Alleen andere Oostenrijkse staatsinstellingen mogen nog bieden op de Alpentoppen.

Oostenrijk is onmetelijk trots op zijn Alpengebieden. Het nationale volkslied begint niet voor niets met de woorden: „Land van Bergen...” en de vaderlandse geschiedenis bestaat bijna helemaal uit de opsomming van een reeks heldendaden van ruige bergmensen. Het nieuws over de verkoop van de Rosskopf en de Grosse Kinigat verspreidde zich eerder deze maand razendsnel. En de verontwaardiging bereikte alpine hoogtepunten.

Een toekomstige koper zal zich nu geconfronteerd zien met een uitgebreide lijst beperkingen, die bedoeld zijn om klimmers vrij toegang te laten houden tot de bergtoppen. Ook behouden de lokale overheden het recht in te grijpen als toekomstige eigenaars aanstootgevende of uit de toon vallende reclameboodschappen op de bergen neerzetten. Gebouwen optrekken die niet passen in het karakter van de streek is ook streng verboden. (AP)