VN veroordeelt neerslaan protesten in Syrië

Er moet een uitgebreid onderzoek komen naar mogelijke misdaden die zijn gepleegd door de Syrische autoriteiten tegen antiregeringsbetogers. Dat zei mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Navi Pillay vandaag.

Pillay zegt dat haar kantoor betrouwbare berichten heeft gekregen dat zo’n tienduizend mensen zijn vastgezet en 1100 zijn gedood, van wie het merendeel ongewapende burgers. Met name mensenrechtenactivisten, politieke activisten en journalisten waren het doelwit van de arrestatiegolf.

Pillay:

“Syrische veiligheidstroepen hebben martelingen uitgevoerd en zich schuldig gemaakt aan ander wreed en inhumaan gedrag.”

Syrië heropent grensovergang met Jordanië

Syrië heeft vandaag een grensovergang met Jordanië heropend na een twee maanden durende sluiting. Dat meldden Jordaanse autoriteiten. De grenspost werd gesloten door militaire operaties in de Syrische stad Deraa. De zuidelijke stad vormt het brandpunt van de anti-regeringsprotesten. Een tweede Jordaans-Syrische grensovergang bleef open, omdat deze op grotere afstand ligt van Deraa.

    • Marije Willems