Vakantie, dus duur internet

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Op de blog nrc.nl/jong staan meer columns, links en reacties.

Het vervelendste aan vakantie? De telefoonrekening achteraf. Sinds ik een iPhone bezit, vind ik dat ik op ieder moment internet nodig heb. Dat klinkt een beetje hoog gegrepen, maar omdat ik na een paar vakanties zonder weet dat het geen onzin is, word ik elke keer als ik naar het buitenland ga een beetje zenuwachtig. Want: het buitenland is immers geen Nederland waar ik onbeperkt kan internetten op mijn mobiele telefoon en waar ik dus extra moet betalen voor het gebruik van mobiel internet. Vorige zomer slurpte ik in 3,5 week zo’n 61 euro en 85 eurocent aan mobiel internet door mijn telefoon tegen de prijs van twee euro per MB. Voor de duidelijkheid: 1 MB staat ongeveer gelijk aan een gemiddelde webpagina. Dat valt dus nog mee, zeker als je bedenkt dat ik meestal ook nog eens een laptop met internet bij de hand heb.

Voor deze zomer lijkt het iets rooskleuriger te worden. Omdat ik herhaling van vorig jaar wil voorkomen, had ik bedacht dat ik in ieder land waar ik zou komen een simkaart zou kopen om daar dan voor een redelijk normaal bedrag te kunnen internetten. Helaas is mobiel internet in sommige Europese landen nog redelijk duur in vergelijking met de Nederlandse prijzen.

Ik wacht wanhopig op de tijden dat ik zonder enig probleem en zonder het constante gevoel van ‘oh oh, dit gaat me Te veel Geld kosten’ rustig mijn mail kan lezen als ik bijvoorbeeld in de Barcelonese metro sta, of een foto WhatsAppen naar mijn vrienden als ik bij een mooi meer sta in Zweden. Het is immers 2011: we delen alles, maar wanneer tegen een schappelijke prijs?

Rutger de Quay

    • Rutger de Quay