Uitgelicht

'Southfork', uit de tv-serie Dallas, herrijst in Almere.

Film

Speed 2: Cruise Control (Jan de Bont, 1997, VS). Willem Dafoe verving Dennis Hopper als maniak en Jason Patric nam de plaats in van Keanu Reeves voor vervolg op De Bonts succesrijke regiedebuut. Voorspelbare actie rond op hol geslagen cruiseschip trakteert op Sandra Bullock, maar ontbeert de vaart en schwung van het origineel. RTL8, 20.30-23.00u.

Suburban Girl (Marc Klein, 2007, VS). Het lijkt wel alsof Alec Baldwin tegenwoordig altijd dezelfde rol speelt en het hem niet meer uitmaakt of de omgeving die van ironie voorziet of niet. Baldwin is al vijf seizoenen op dreef als een curieuze baas in de televisieserie 30 Rock, en is dat ook in deze romantische komedie, gebaseerd op de chicklit van Melissa Bank. Sarah Michelle Gellar speelt een meisje dat het wil maken in de wereld van de uitgeverij, en al op het tweede feestje ontmoet ze de machtige Archie Knox (Baldwin).RTL5, 20-30-22.30u.

Tehilim (Raphaël Nadjari, 2007, VS). Vijfde film van de Frans-Israëlische regisseur gaat over religieuze en ethische dilemma’s. Na een mysterieus auto-ongeluk in Jeruzalem is de vader van Menachim en David verdwenen. Voor de joodse wet is hij niet dood, dus er mag niet gerouwd worden. De zonen zoeken steun in gebed, maar de niet-religieuze moeder wil juist handelen en verder gaan met haar leven.Arte, 22.00-23.35u.

Cruel Intentions (Roger Kumble, 1999, VS). Vijfde verfilming van Pierre Choderlos de Laclos’ brievenroman Les liaisons dangereuses uit 1782 speelt in het Manhattan van de jaren negentig. Film over manipulatie en verleiding in rijkeluismilieu werd destijds in deze krant omschreven als ‘veredelde soap’. Met Sarah Michelle Gellar en Reese Witherspoon en camerawerk van Theo van de Sande.RTL5, 22.30-0.30u.

Informatief

Tagebuch eines Lagerkommandanten. Van de 5,5 miljoen Russische krijgsgevangenen zijn 3 miljoen in Duitse kampen gestorven. In 2001 werd het dagboek teruggevonden van Johannes Gutschmidt, tussen 1939 en 1944 commandant van verscheidene concentratiekampen in Polen, de Sovjet-Unie en Wit-Rusland. Gutschmidt beschreef in zijn dagboek nauwgezet de verschrikkingen die onder zijn verantwoording plaatsvonden.Arte, 20.15-21.05u.

Je eigen droomhuis. Maureen du Toit volgt ongewone bouwprojecten van Nederlandse stellen met grootse dromen. In deze aflevering: Hajo en Karine zijn een stel zonder kinderen maar met heel veel dieren. Ze zijn beiden piloot en hebben vele reizen naar Amerika gemaakt. Daar raakten ze geïnspireerd door Southfork, de ranch uit de tv-serie Dallas. De sfeer van de ranch en de serie willen ze overbrengen in hun huis in Almere. In deze villa krijgen de dieren en de au-pair voor die dieren een eigen kamer met badkamer.SBS6, 20.30-21.30u.

TV show special: de eerste 1000 dagen. Ivo Niehe gaat samen met Unicef proberen om minimaal dertigduizend baby’s zonder honger te laten opgroeien. Vanavond gaat hij donateurs werven voor dit specifieke project. De eerste duizend dagen van het leven is goede voeding namelijk van cruciaal belang voor het kind. Voor dit project van Unicef is geld nodig en Ivo Niehe wil zoveel mogelijk inzamelen. Hij krijgt daarbij onder meer hulp van Unicef-ambassadeurs Monique van de Ven, Nicolette van Dam, Trijntje Oosterhuis en Paul van Vliet. Ned.1, 21.30-23.05u.

Je echte leeftijd! Programma waarin gezinnen aan de hand van medisch onderzoek geconfronteerd worden met de leeftijd die bij hun ongezonde levensstijl past. Vaak zijn ze jaren ouder dan hun kalenderleeftijd. De Britse gezondheidscoach Steve Miller gaat er vervolgens alles aan doen om het gezin weer fit te krijgen.SBS6, 21.30-22.30u.

De pijp. Documentaire over de strijd van vijf Ieren tegen oliebedrijf Shell, dat een pijpleiding wil aanleggen over hun land. De Ierse regering komt het bedrijf graag tegemoet, maar de inwoners van het vissersdorp Rossport zijn tegen de ontsiering van hun landschap. De film volgt een aantal van hen gedurende vier jaar. Een aantal tegenstanders werd voor maanden naar de gevangenis gestuurd nadat ze weigerden medewerkers van Shell toegang tot hun grond te verlenen.Ned.2, 23.50-00.43u.

Royal Ascot: Ladies’ Day. De derde dag van Royal Ascot staat, sinds Beau Brummell de Prince Regent voorstelde voortaan op die dag alleen nog formeel gekleed publiek toe te laten, bekend als Ladies’ Day. De paardenraces (morgen vooral The Gold Cup, om 16.50 uur) zijn slechts decor voor de heren die eindelijk een gelegenheid hebben om jacquet en hoge hoed uit de kast te halen, maar vooral voor de dames om een nieuwe jurk en hoed te showen. Daarbij worden, tot vreugde van velen, de grenzen van de goede smaak niet zelden overschreden.Morgen, BBC 1, 14.45-16.20u en BBC 2, 16.20-18.15u.