Surf mee op de publiciteitsgolf van je eigen seksschandaal

Het seksschandaal van congreslid Anthony Weiner is een invuloefening voor journalisten. Ontkennen, toegeven, sorry zeggen, professionele hulp zoeken en binnenkort aftreden. Niet de minsten zijn hem voorgegaan. Een onnodige publieke afgang, zo demonstreerde tv-presentator David Letterman toen hij in 2009 zelf de roddelpers domineerde.

Journaliste Tricia Romano vergelijkt de twee schandalen op de website The Daily Beast. Waar Weiner bij iedere publiciteitsgolf kopje onder gaat, daar bleef Letterman overeind: hij surfte erop en waarschuwde dat er nog meer vuiligheid aankomt. Letterman was in opspraak omdat hij meerdere buitenechtelijke avontuurtjes met personeel had.

Als Weiner – inmiddels beter bekend als de ‘twitterende onderbroek’ - al professionele hulp nodig heeft, dan is het toch eerst een cursus mediawijsheid. Romano, voormalig celebrity watcher voor The New York Times,  geeft hem daarom alvast een college.

1) Vertel alles voordat de pers het brengt
Toen Weiner erachter kwam dat hij per ongeluk een pikante foto naar al zijn volgers op Twitter had verstuurd, besloot hij te liegen. Hij zou gehackt zijn. Tegenover Fox News hield hij dat minutenlang vol.

http://www.youtube.com/watch?v=HlnqvTjIZwA

Dom, want dat wordt natuurlijk uitgezocht. Bovendien was het naïef om te denken dat al zijn vorige berichten niet opgerakeld zouden worden. Letterman, daarentegen, kwam zelf met zijn schandaal op de proppen. Dat deed hij in de eerste plaats om zijn chanteur de loef af te steken.

2) Vraag betrokkenen niet om te zwijgen
Weiner vroeg zijn flirts op Twitter om hun mond te houden. Vervolgens lekten die verzoeken natuurlijk uit. Letterman regelde mensen die het voor hem opnamen en zei dat de vrouwen met wie hij seks had vrij zijn om erover te praten.

3) Noem jezelf een griezel
Weiner koos voor een emotionele mea culpa. Letterman ging een stap verder. Hij noemde zichzelf een “griezel” die met “meerdere vrouwen” buitenechtelijke affaires had.

Daar sta je dan als roddelpers: griezeliger dan een griezel kun je een zelfverklaarde griezel niet maken. Tricia Romano ziet in Lettermans optreden de juiste methode: “Zeg gewoon dat je geleid wordt door je penis - iets dat de meeste vrouwen al weten.”

4) Zorg dat je jezelf niet tegenspreekt
Op de persconferentie zei Weiner dat hij geen professionele hulp wil zoeken en dat hij geen ontslag zal nemen. Op het eerste is hij al teruggekomen en zijn aftreden is slechts een kwestie van tijd. Romano: “Hij komt nu over als iemand zonder overtuiging.” De journaliste citeert Letterman: “Ik wil u aan iets herinneren. Dit is slechts fase 1 van het schandaal. Volgende week is fase 2. Dan moet ik uithuilen bij Oprah.” De mediatycoon liep dus op alles vooruit en voorkwam daarmee dat hij daadwerkelijk moest gaan snikken op de bank bij Oprah Winfrey.

5) Toon zelfspot
Op 6 oktober, vijf dagen nadat hij zijn eigen schandaal opgediend had, verscheen Letterman met een grimas in de studio. “Ik zal eerlijk zijn mensen. Op dit moment zou ik er alles voor over hebben om te kunnen hiken op de Appalachian Trail (een wandelpad van 3.500 kilometer).” En toen golfer Tiger Woods maanden later in opspraak raakte, zei hij: “Ik zou willen dat hij ophoudt met mij te bellen voor advies.”

http://www.youtube.com/watch?v=jVNP8_H4_Zo

Gelukkig was David Letterman zo aardig om Anthony Weiner alsnog advies te geven. In zijn late night show van 6 juni formuleert hij tien vragen die politici zichzelf moeten stellen voor ze een foto van hun ‘zaakje’ twitteren. Eén daarvan luidt: “Is er een betere manier om mensen te laten zien dat ik Joods ben?”

Eerder in deze serie:
DSK, binnenkort in de bioscoop?
Niet de heksenjacht, maar dat Franse gejammer om DSK is pathetisch
Strauss-Kahn verdient deze barbaarse behandeling niet
Britse schandaalpers haalt gelijk over rug Dominique Strauss-Kahn
Strauss-Kahn en het kamermeisje dat de eurokoers deed dalen

    • Steven de Jong