Slecht voor Gullits cv, wel een avontuur

Ruud Gullit is ontslagen als trainer van de Tsjetsjeense club Terek Grozny. Hij zou slecht werk hebben geleverd, mede vanwege zijn voorkeur voor bezoek aan bars.

Ruud Gullit heeft zijn laatste wedstrijd als trainer van de Tsjetsjeense club Terek Grozny achter de rug. Hij verloor gisteren bij Amkar Perm, waarna hem direct ontslag werd aangezegd bij de op twee na laatste club van de Russische competitie. Binnengehaald als held van Tsjetsjenië in februari, vertrekt Gullit vijf maanden later als trainer wiens dienstverbanden korter duurden naarmate zijn clubs exotischer werden.

De wedstrijd, gisteren in een halfvol stadion in de Russische Oeral, werd in de 89ste minuut beslist door een eigen doelpunt van verdediger Sergei Omelyanchuk. Na afloop zei Gullit voor de Russische televisie dat zijn team „pech heeft gehad”, maar „of ik nou gewonnen had of niet, dat had niet meer uitgemaakt”. Daarmee doelde hij op zijn onhoudbaar geworden positie als trainer.

Het duel in de Russische Premier League was door clubvoorzitter en deelstaatpresident Ramzan Kadyrov tot een must win uitgeroepen. De slechte resultaten van Terek en de in zijn optiek geringschattende opmerkingen van Gullit over de werkomstandigheden hadden de Tsjetsjeense leider „uitermate geërgerd”, zo liet de president optekenen in een verklaring op de website van de club.

In die verklaring stond dat Terek er „nog nooit zo hopeloos heeft voorgestaan.” Gullit zou er om ‘geheime’ redenen voor gekozen hebben geen versterkingen aan te trekken, beweerde de clubleiding. Mogelijkheden daartoe waren er volgens de club wel degelijk. En Gullit zou te veel „in bars rondhangen”, terwijl de Nederlandse trainer zich in een interview met de Engelse krant The Daily Mail juist had uitgelaten over het gemis aan „een biertje met vrienden.”

Met dit complete en nadrukkelijk in de openbaarheid gebrachte gebrek aan wederzijds vertrouwen was zelfs bij een overwinning van Terek Grozny de positie van Gullit onhoudbaar. In De Telegraaf zegt Gullit vandaag dat hij in het interview in The Daily Mail slechts „onschuldige constateringen” had gedaan over Tsjetsjenië. „Maar het was een mooie stok om mee te slaan”, vermoedt hij.

Gullit heeft, hangende de financiële afwikkeling van zijn contract vandaag in Genève, geen behoefte om verder op zijn ontslag in te gaan. Zijn Russisch-Nederlandse tolk Tom Sauer noemt de handelwijze van de club „kinderlijk en pijnlijk”, maar zegt tegelijkertijd dat de club na het ontslag zich direct civiel opstelde. „Er is niet geschreeuwd.”

Met zijn selectie, die kwalitatief ontoereikend is voor een hoge klassering in de Russische competitie, kwam Gullit in dertien wedstrijden niet verder dan drie overwinningen. Het is na Newcastle United, Feyenoord en LA Galaxy de vierde club op rij waar hij zijn contract niet uitdient. Gullit vierde één triomf in zijn weinig succesvolle trainerscarrière, meteen in zijn eerste seizoen. Bij Chelsea won hij in 1997 de Engelse beker.

Doelstelling bij Terek was het bereiken van Europees voetbal. Daarvoor is een klassering bij de topacht in november, als de Russische competitie eindigt, noodzakelijk. Maar Terek neemt afscheid van Gullit met een veertiende plaats in een competitie van zestien clubs. Twee cruciale duels tegen Kaukasische clubs werden eind mei met redelijk succes afgewerkt, maar na verlies vorige week tegen CSKA Moskou en gisteren tegen de directe concurrent om de dertiende plaats, Amkar Perm, is het hoofdstuk Gullit bij Terek afgesloten.

Gullit werd in februari met veel bombarie naar Grozny gehaald om de sportieve ambities van Kadyrov te verwezenlijken. De door het Kremlin gesteunde leider, die door mensenrechtenorganisaties steevast in verband wordt gebracht met onderdrukking van politieke tegenstanders en ontvoeringen, zag in Gullit de ideale trainer om zijn club internationale allure te bezorgen.

De bedenkelijke reputatie van Kadyrov was voor Gullit, die in 1989 de Gouden Bal voor beste speler ter wereld opdroeg aan Nelson Mandela en de anti-apartheidstrijd in Zuid-Afrika, geen onderwerp. „Wat heeft die Gouden Bal in godsnaam te maken met wat ik hier doe”, zei hij in maart tegen verslaggevers die zich afvroegen wat de voormalig sterspeler en aanvoerder van het Nederlands elftal op het EK 1988 te zoeken had in de noordelijke Kaukasus.

Hij wilde Grozny voetbal brengen en daarmee plezier en natuurlijk, daar schaamde hij zich niet voor, het geld was goed. Maar het aantreden van Gullit bij Terek, tegen een jaarsalaris van vijf miljoen euro, werd zwaar bekritiseerd. De bekende Russische mensenrechtenactivist Oleg Orlov noemde de voormalige voetbalvedette zelfs „immoreel”, omdat hij zich verbonden heeft aan Kadyrov.

Naast afbreuk aan zijn status als geëngageerd voetbalmens, die hij te danken heeft aan zijn warme relatie met Nelson Mandela, zal Gullit ook moeten constateren dat zijn carrièreperspectieven er na zijn kortdurend avontuur in Grozny niet fraaier op zijn geworden. Terwijl generatiegenoten Ronald Koeman en Marco van Basten in verband worden gebracht met FC Twente, en Frank Rijkaard met FC Barcelona al eens de Champions League won, is het de vraag welke club in de nabije toekomst nog met Gullit in zee wil.

„Vanzelfsprekend is dit niet goed voor mijn cv,” stelt hij in het interview met de Telegraaf. „Aan de andere kant is dit wel een avontuur geweest.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Slecht voor Gullits cv, wel een avontuur (15 juni, pagina 42) staat dat Ruud Gullit de Gouden Bal voor beste speler ter wereld, die hij won in 1989, opdroeg aan Nelson Mandela. Dit was de Gouden Bal voor Europees voetballer van het jaar, die hij won in 1987.

    • Bart Hinke