Slapen met verwarming?

Margit Vellekoop (Utrecht) en haar vriend kibbelen nogal eens over de verwarming en de ramen als ze in bed liggen. Zíj hoorde van haar zus dat slapen met de verwarming aan slecht voor je is. „Zeker als je last hebt van je luchtwegen”, schrijft Vellekoop, die astma heeft. Spreekt haar zus de waarheid, wil ze weten. En wat zijn eigenlijk de beste omstandigheden om in te slapen?

Om met de laatste vraag te beginnen: slaap in een kamer die niet té warm en niet té koud is, zegt Ria van Rooij. Zij is verpleegkundig consulent in de polikliniek voor slaapstoornissen in Ziekenhuis Gelderse Vallei en wéét hoe belangrijk de temperatuur in de slaapkamer is. Zij behandelt dagelijks mensen met slaapproblemen. Van Rooij: „Ieder mens heeft een biologische klok, die bepaalt wanneer je moe wordt. Een stofje, het hormoon melatonine, neemt toe. De kerntemperatuur van je lichaam daalt. Je krijgt het kouder. Je voelt je slaperig. In bed warm je dan een beetje op en val je in slaap.”

Het is daarom niet goed om bijvoorbeeld een heel heet bad te nemen voor je gaat slapen, omdat je lichaam dus moet afkoelen – net zo onverstandig is het om in een te warme kamer te gaan liggen.

Neuroloog R.J. Schimsheimer van het slaapcentrum in Den Haag bevestigt die eigenschap van een lichaam dat slaperig wordt. Je bloed stroomt naar je ledematen. Die worden dus warmer, terwijl je lijf van binnen afkoelt.

Ook de luchtvochtigheid in de ruimte is voor een goede nachtrust van belang. Zeker als je last hebt van je luchtwegen, zegt Ria van Rooij. „De verwarming zorgt voor droge lucht, dat werkt averechts bij iedereen die hoesterig is.”

Open ramen zorgen net zo goed voor prikkeling van de luchtwegen. „De verschillende luchtlagen irriteren de luchtwegen. Dan ga je hoesten, en word je wakker.”

Haar advies: zet een raam open in een aangrenzende ruimte, dan heb je wel frisse lucht, maar niet een constante bries. De verwarming kan aan als het koud is, om ervoor te zorgen dat het temperatuursverschil tussen dag en nacht niet te groot is. Maar dus niet te hoog.

Lineke Nieber

    • Lineke Nieber