Raad geeft Storms en Kelder beiden gelijk

Journalist Jort Kelder had op zijn website 925.nl geen anonieme beschuldigingen mogen publiceren over Nina Storms-Brink en haar echtgenoot Pieter Storms. Kelder had de aantijgingen niet „klakkeloos mogen publiceren” en beter moeten onderzoeken. Bovendien had hij de familie Storms een weerwoord moet vragen.

Dat stelt de Raad voor de Journalistiek in een gisteren gepubliceerde uitspraak. Pieter Storms had een serie klachten ingediend over de anonieme publicatie op 925.nl, waarvan Jort Kelder oprichter en aandeelhouder is, en over uitlatingen van de voormalige hoofdredacteur van het zakenblad Quote in een uitzending van het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD).

Storms en Kelder waren in september 2010 uitgenodigd in het VARA-programma om te discussiëren over een essay over de teloorgang van de Nederlandse journalistiek dat Storms zou schrijven. Kelder noemde Storms daarin een „golddigger”, suggererend dat hij uit was op het geld van Brink. Ook noemde Kelder Nina Brink „jouw geliefde, wellicht aanstaande ex”.

De Raad vindt de klacht over de opmerkingen in DWDD ongegrond. „Klager zal zich – gelet op het feit dat hij zelf de publiciteit niet schuwt en in aanmerking genomen zijn positie in de discussie – een zekere mate van kritische en polemische bejegening moeten laten welgevallen.”

Storms klaagde ook over het feit dat zijn echtgenote in de discussie bij DWDD werd betrokken. Met de redactie van het programma was uitdrukkelijk afgesproken dat zij buiten beeld zou blijven. Brink zat slechts in het publiek om later in de uitzending iets te zeggen over de Amerikaanse soulzanger Solomon Burke. Kelder richtte zich direct tot haar, maar hij had volgens de Raad niet hoeven weten van de redactionele afspraken met het paar.

Storms klacht dat Kelder in DWDD had gelogen dat hij nog nooit een rechtszaak had verloren was gegrond. Hij verloor wel enkele zaken.