Raad Eindhoven wil onderzoek hulp PSV

De fracties van CDA en D66 in de gemeenteraad van Eindhoven onderzoeken het reddingsplan voor voetbalclub PSV. De fracties willen weten of de risicco’s van het plan voor de gemeente wel goed in kaart zijn gebracht en hebben externe deskundigen om een second opinion gevraagd.

Vorige maand werd bekend dat het college van B en W het noodlijdende PSV wil redden door de grond onder het stadion en trainingscomplex De Herdgang voor 48,4 miljoen euro over te nemen. De gemeente wil het gehele bedrag aflossingsvrij lenen en aan PSV een jaarlijkse erfpacht van ongeveer 2,4 miljoen euro vragen, waarmee de rente op de lening betaald kan worden.

De gemeenteraad van Eindhoven stemt op 28 juni over het reddingsplan voor PSV, dat zonder hulp op een negatief eigen vermogen afstevent en daarmee technisch failliet zou zijn. PSV verkeert al een aantal jaren in financiële problemen, doordat de club zijn begroting had gebaseerd op inkomsten uit de Champions League, maar het lucratieve toernooi telkens misliep. Ook lijdt PSV verlies op de transfermarkt.

De gemeenteraad van Eindhoven is verdeeld over de plannen. Zeer waarschijnlijk zijn de stemmen van de fracties van CDA en/of D66 nodig voor een raadsmeerderheid. De partijen maakten gisteren bekend eerst het verdere onderzoek af te wachten. Ook de PvdA-fractie twijfelt nog over de steun aan PSV. De PvdA eist dat PSV 5 miljoen euro van het totale transactiebedrag in onderpand aan de gemeente geeft.

Gisteren zei Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie, in het Financieele Dagblad dat Eindhoven bij de gronddeal met PSV uitgaat van te optimistische verwachtingen.