Pakistan zet CIA-informanten vast

De Pakistaanse inlichtingendienst Inter-Service Intelligence Agency (ISI) heeft de eigenaar van het huis gearresteerd dat door de CIA werd gehuurd om Osama bin Laden te observeren voorafgaand aan de Amerikaanse inval op 2 mei in het nabijgeleden huis van Bin Laden. De Al-Qaeda-topman werd daarbij gedood.

Een westerse functionaris in Pakistan bevestigde gisteren een bericht uit de New York Times dat ook vijf van de Pakistaanse informanten die de CIA van inlichtingen over Bin Laden hadden voorzien door de ISI zijn gearresteerd. Een woordvoerder van deze geheime dienst weigerde commentaar te geven.

Over het lot van de CIA-informanten is weinig bekend, maar Amerikaanse overheidsbronnen verklaarden tegenover de New York Times dat CIA-directeur Leon Panetta de kwestie aan de orde heeft gesteld tijdens een bezoek vorige week aan Pakistan.

De banden tussen de VS en Pakistan staan onder druk sinds de Amerikaanse commando-operatie op Pakistaans grondgebied, die een klap betekende voor het imago van de Pakistaanse strijdkrachten. Overheidsfunctionarissen zeiden dat de arrestaties van de informanten slechts een bewijs zijn van de gedeukte verhoudingen tussen beide landen.

Volgens de Times zei de onderdirecteur van de CIA, Michael Morell, afgelopen week tijdens een besloten bijeenkomst met de Senaat desgevraagd dat Pakistan een drie scoorde voor samenwerking op een schaal van een tot tien. Volgens andere Amerikaanse autoriteiten moesten Morrells opmerkingen gezien worden als een „momentopname” en weerspiegelen zij niet het officiële standpunt van de regering-Obama.

„We hebben een stevige relatie met onze Pakistaanse tegenhangers en als zich problemen voordoen dan komen we daar samen uit”, aldus een woordvoerder van de CIA. (AP)