Pakistan arresteert informanten die CIA over Bin Laden tipten

Pakistanen in de stad Mundan protesteerden afgelopen vrijdag tegen militaire acties van de VS in Pakistan. Foto AFP / S. S. Mirza

De Pakistaanse inlichtingendienst heeft vijf informanten opgepakt die in de maanden voorafgaand aan de aanval op Osama bin Laden informatie zouden hebben doorgespeeld aan de CIA.

The New York Times schrijft op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen dat onder de arrestantenten een majoor uit het Pakistaanse leger is die de nummerbordplaten heeft genoteerd van de auto’s van bezoekers van de villa van Bin Laden. Het is onduidelijk hoe de arrestanten het maken, maar CIA-chef Leon Panetta zou de kwestie vorige week aan de orde hebben gesteld tijdens een bezoek aan Islamabad.

Een woordvoerster van de CIA wil zich niet in detail over Panetta’s bezoek uitspreken, maar zegt dat de VS en Pakistan een ‘sterke relatie’ hebben en dat Panetta ‘productieve ontmoetingen’ heeft gehad. De Pakistaanse ambassadeur in Amerika zei tegen The New York Times dat beide landen op dit moment werken aan de voorwaarden waaronder wordt samengewerkt tegen de ‘risico’s van het terrorisme’.

    • Pim van den Dool