Onrust in Athene neemt toe - parlementsgebouw ‘oog van storm’

Molotov cocktails are thrown at riot police guarding the Greek parliament in Athens, June 15, 2011. Tens of thousands of grassroot activists and unionists converged on Athens' central Syntagma (Constitution) Square Wednesday as Prime Minister George Papandreou prepared to push through a new five-year campaign of tax hikes, spending cuts and selloffs of state property to continue receiving aid from the European Union and International Monetary Fund and avoid default. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: CONFLICT POLITICS BUSINESS) Molotov-cocktails worden richting de politie gegooid rond het parlementsgebouw in Athene. Foto Reuters/John Kolesidis

Demonstranten hebben zojuist met brandbommen gegooid naar het Griekse ministerie van Financiën op het centraal gelegen plein Syntagma. De onrust in de Griekse hoofdstad neemt hand over hand toe.

Persbureau Reuters maakt melding van verschillende botsingen tussen demonstranten en politie. Bij de ingang van het ministerie van Financiën en bij het parlementsgebouw zijn vlammen waargenomen. De betogers protesteren tegen de harde bezuinigingen van de regering-Papandreou, voorwaarde voor steun van het IMF en de EU.

Onze correspondent Marloes de Koning is in het parlementsgebouw in afwachting van het debat over nieuwe bezuinigingen.

“Tot het parlementsgebouw is niemand doorgedrongen. Als je hier een raam open zet hoor je het rumoer, en dan drijft het prikkende traangas naar binnen. Vanuit hier zijn de vervaarlijk bewegingen te zien van de massa. Flessen worden over het cordon van politieagenten gegooid richting het gebouw, maar er is hier nog geen raam gesneuveld. We zitten hier in het oog van de storm. De veiligheidsmaatregelen zijn echt zonder precedent, alles om parlementariërs een veilige toegang tot het gebouw te bieden. Op tv’s is te zien dat er echt gevochten wordt op straat. Veel mensen met gezichtsbedekking die de confrontatie zoeken.”

In de Griekse hoofdstad en in andere delen van het land is vandaag een 24-uursstaking aan de gang. Als gevolg van de staking, die door de grootste Griekse vakbonden is georganiseerd, draaien ziekenhuizen vandaag op noodpersoneel en wordt het havenverkeer en openbaar vervoer ontregeld. Het vliegverkeer blijft naar verwachting wel normaal functioneren. Wel zijn grote delen van Athene afgesloten voor autoverkeer.

    • Bart Hinke