Obama roept strijdende partijen Soedan op tot staakt-het-vuren

Gisteren nog voerde het Noord-Soedanese leger bombardementen uit in de provincie Zuid-Kordofan. Foto AFP

Obama heeft de strijdende partijen in Soedan opgeroepen een staakt-het-vuren in acht te nemen. Hij zei in een vannacht uitgegeven verklaring dat Noord-Soedan en Zuid-Soedan ‘hun verantwoordelijkheid moeten nemen’.

De afgelopen dagen vond er een hevige strijd plaats tussen het noordelijke leger van president Omar al-Bashir en het leger van Zuid-Soedan, dat begin juli een onafhankelijk land wordt. Beide partijen strijden in onder meer de provincie Zuid-Kordofan en grensregio Abyei om de controle over een aantal belangrijke oliegebieden. Hoewel diplomaten maandag zeiden dat Noord-Soedan zijn troepen uit Abyei zou terugtrekken, blijven er berichten over aanhoudend geweld, dat al duizenden mensen heeft doen besluiten te vluchten.

Obama zei in een audioboodschap dat er geen militaire oplossing is voor het geschil tussen Noord- en Zuid-Soedan. Hij riep het leger van president Bashir, die internationaal wordt gezocht wegens de genocide in Darfur, op om zich terug te trekken en zijn luchtbombardementen en intimidatiecampagnes te stoppen.

De Verenigde Naties beschuldigden Noord-Soedan vannacht van het blokkeren van humanitaire hulp. Milities zouden wegblokkades hebben opgeworpen om de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR het werk onmogelijk te maken. De VN riepen Noord-Soedan op het vliegveld bij Kadugli open te stellen voor humanitaire vluchten. Rondom Kadugli zijn veel mensen gestrand die voor het geweld zijn gevlucht.

    • Pim van den Dool