Obama roept op tot bestand in Soedan

De Amerikaanse president Obama heeft de strijdende partijen in Soedan vandaag opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Het is voor het eerst dat Obama zich rechtstreeks uitspreekt over het oplopende geweld in het grootste Afrikaanse land, dat op 9 juli in twee landen uiteenvalt: Noord-Soedan en Zuid-Soedan. „Een militaire uitweg is niet mogelijk”, zei Obama in een opgenomen radioboodschap.

Er wordt sinds twee weken hevig gevochten tussen het Noord-Soedanese leger en troepen van de Zuid-Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM).

Brandpunt van het geweld is Zuid-Kordofan, een Noord-Soedanese grensregio. Het Noord-Soedanese leger voert daar hevige bombardementen uit. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. De SPLM in Zuid-Soedan onderstreept dat ze niet actief is in het noorden. Zuid-Kordofan heeft eigen SPLM-facties, die zich verwant voelen met het zuiden.

De strijdende partijen hebben wegen en vliegvelden afgesloten en humanitaire organisaties mogen het gebied niet in. Obama zei dat hulpverleners onmiddellijk toegang tot het gebied moeten krijgen.

De Verenigde Naties hebben gisteren gezegd dat de bombardementen tot „enorm leed onder de burgerbevolking” leiden.

De Amerikaanse president liet vandaag weten dat degenen die het vredesproces belemmeren daarvoor verantwoordelijk zullen worden gehouden. Ook zei hij dat Soedan de normalisering van zijn banden met de VS op het spel zet en „meer druk en isolatie” riskeert.

Soedan staat sinds 1993 op de Amerikaanse lijst van staten die terrorisme bevorderen. Daardoor worden onder meer internationale handel en ontwikkelingssamenwerking aan banden gelegd.