Noor Hushovd treedt eindelijk uit de schaduw van zijn regenboogtrui

Wereldkampioen Hushovd viert zijn eerste seizoenszege. Foto Reuters Garmin's team rider Thor Hushovd of Norway celebrates winning ahead of Liquigas' team rider Peter Sagan of Slovakia the fourth stage of the Tour de Suisse cycling race in Huttwil June 14, 2011. REUTERS/Denis Balibouse (SWITZERLAND - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Wereldkampioen wielrennen Thor Hushovd heeft gisteren in finishplaats Huttwil de vierde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Het was voor de Noor pas de eerste overwinning van het seizoen. De Italiaan Damiano Cunego behoudt voorlopig de leiderstrui in de Zwitserse ronde, een voorbereidingskoers op de Tour de France die 2 juli van start gaat.

Gisteren haalde Thor Hushovd eindelijk zijn gram na een voorlopig mager seizoen. Het parcours was in het voordeel van de machtsprinter. In een lange sprint versnelde hij met Peter Sagan uit het sprintende peloton. Hushovd versloeg de Slowaak die maandag nog een zware bergrit had gewonnen. De rest van de sprinters schoot tekort. Onder anderen de Spanjaard Oscar Freire (5de) en de Belg Tom Boonen (9de) eindigden op een paar seconden achterstand.

Na zijn winst in september 2010 bij het wereldkampioenschap in het Australische Geelong heeft de Noor lang moeten wachten op een eerste overwinning. Dat lijkt geen toeval: veel dragers van een regenboogtrui hebben dit tricot als een loden last ervaren. Zo presteerden de wereldkampioenen Alessandro Ballan (2008), Igor Astarloa (2003), Romans Vainsteins (2000) en Laurent Brochard (1998) slecht in de regenboogtrui.

Voor Hushovd liep dit seizoen tot dusverre niet goed. In de voorjaarsklassiekers kwam hij er niet aan te pas. Ook zijn nieuwe ploeg Garmin-Cervélo, voor het seizoen aangekondigd als de te kloppen ploeg in eendaagse wedstijden, kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. De Noorse kopman stelde zelf met name in zijn lievelingskoers Parijs-Roubaix zwaar teleur.

Met zijn dagprijs in Zwitserland lijkt de 33-jarige Hushovd net op tijd in vorm voor de Tour de France, waar hij zijn zinnen heeft gezet op de groene trui. De Noor won het puntenklassement in de Tour in 2005 en 2009. Zijn voornaamste concurrent voor de groene trui, de Engelsman Mark Cavendish, eindigde gisteren op meer dan zeven minuten van de Noorse winnaar.