Musical 'Spiderman' is debacle

Broadwaymusical Spiderman: Turn off the Dark moest spectaculair en grensverleggend worden. Het werd een dure, lang uitgesponnen farce. Gisteren ging de musical in New York in première, na meer dan 180 proefvoorstellingen. Het begon in 2002 veelbelovend: het verhaal van de populaire Amerikaanse stripheld met muziek van U2-voormannen Bono en The Edge moest een kassucces worden. Zeker onder regie van Julie Taymor, die eerder de populaire musical The Lion King maakte.

Maar vanaf de eerste repetities werd Spiderman geplaagd door ongelukken. Medewerkers raakten gewond tijdens het oefenen van spectaculaire stunts. Topacteurs verlieten het project voortijdig. De première, gepland voor voorjaar 2010, moest keer op keer uitgesteld. En de kosten liepen op van 35 miljoen tot 75 miljoen dollar, waardoor Spiderman de duurste musical ooit werd.

Uiteindelijk besloten de makers om in december 2010 het publiek toe te laten tot (betaalde) previews. De kritieken van de Amerikaanse pers waren genadeloos. Taymor moest vervolgens het project verlaten. En terwijl de previews verder liepen, werd er koortsachtig gewerkt aan een ‘nieuwe’ versie die trouwer was aan het originele stripverhaal. Deze versie ging gisteren in première. De kritieken zijn iets milder dan in februari, maar nog niet positief. „Niet langer onbegrijpelijk, maar wel dodelijk saai”, oordeelde de New York Times.