Maximumsalaris voor onderwijsbestuurders verder omlaag

Bestuurders in het onderwijs mogen voortaan niet meer hetzelfde verdienen als andere bestuurders in de (semi)publieke sector. Het kabinet verlaagt het maximumsalaris voor mbo- en hbo-bestuurders naar 194.000 euro per jaar.

Voor functies in de publieke en semi-publieke sector werd eerder bepaald dat bestuurders niet meer dan 223.000 euro mogen verdienen. Voor universiteitsbestuurders gaat het maximum 217.000 euro bedragen. Het ministerie zegt in een brief aan sectororganisaties in het onderwijs dat ze tot de verlaging hebben besloten omdat de lagere salarissen beter in overeenstemming zouden zijn met de zwaarte van de functies.

Naast een algehele verlaging gaan er ook verschillende maxima gelden voor de diverse sectoren. Zo mag een bestuurder in het primair onderwijs voortaan maximaal 153.00 euro verdienen. In het middelbaar onderwijs komt het maximum op 179.000 euro.

Volgens onze onderwijsredacteur Bart Funnekotter was er altijd al irritatie over de hoge bestuurderssalarissen, maar kan de beslissing ze nog verder te verlagen te maken hebben met de actualiteit:

“Ieder jaar doet de Algemene Onderwijsbond onderzoek naar de salarissen en ieder jaar ontstaat er weer ophef. Kennelijk heeft het kabinet nu besloten de lat nog lager te leggen. Het zou zomaar kunnen dat de toestand rond Inholland ertoe heeft geleid dat de regels nu strenger worden gemaakt.”

    • Pim van den Dool