Mata Hari in Shanghai

Scene uit de film Lust, Caution (2007) FOTO: A-Film Focus Features provided this photo of (left to right) Tony Leung and Tang Wei in "Lust, Caution." (AP Photo/Focus Features/Chan Kam Chuen) AP

Lust, Caution (Ang Lee, 2007)Canvas, 20.40 – 23.10 uur.

De bewogen geschiedenis van de republiek China wordt met veel oog voor detail tot leven gewekt in Lust, Caution, de verfilming van het gelijknamige korte verhaal van Eileen Chang. De van oorsprong Taiwanese regisseur Ang Lee wilde Lust, Caution dolgraag verfilmen, omdat het grotendeels speelt in de tijd dat zijn ouders nog in China woonden voordat zij in 1949 naar Taiwan vluchten.

De Gouden Leeuw-winnende film speelt zich af tijdens de Tweede Chinees-Japanse oorlog. In 1937 bezette Japan grote delen van China, nadat het eerder al de provincie Mantsjoerije was binnengevallen.

De film begint in 1942 in het door de Japanners bezette Shanghai en al snel volgt er een flashback naar het Hongkong van vier jaar eerder. Het (toen nog Britse) Hongkong was indertijd toevluchtsoord voor veel Chinezen, onder wie hoofdpersoon Chia Chi. Zij wordt een Chinese versie van Mata Hari als ze gerekruteerd wordt om een met de Japanners collaborerende hoogwaardigheidsbekleder (Tony Leung) te vermoorden. Maar als ze zijn maîtresse wordt, komen er verwarrende emoties in het spel.

Het is een film vol spel. Niet alleen zijn er veel scènes rond de mahjongtafel, ook worden er identiteitsspelletjes gespeeld. Chia Chi geeft zich uit voor iemand anders, de communistische verzetsgroep pretendeert heroïsch te zijn en de collaborateur speelt vermoedelijk het hele spel mee. Lee speelt ook een spel: hij doet alsof een enorme filmset het Shanghai van 1942 is. Wij geloven het.

André Waardenburg

    • André Waardenburg