Massaal protest in Jemen tegen Saleh

Honderdduizenden Jemenieten hebben gisteren in verscheidene grote steden gedemonstreerd voor het aftreden van president Ali Abdullah Saleh. De manifestaties waren de grootste sinds het vertrek van Saleh naar Saoedi-Arabië voor medische behandeling, eerder deze maand.

De betogers eisten berechting van Salehs familie en medewerkers. Salehs vertrek uit Jemen werd aanvankelijk door grote aantallen Jemenieten gevierd als diens aftreden, maar de president heeft vooralsnog geen afstand gedaan van zijn functie. Saleh laat zich in Saoedi-Arabië behandelen voor de verwondingen die hij opliep bij een aanval op zijn paleis.

In de hoofdstad Sana’a verzamelden tegenstanders van Saleh zich gisteren rondom het huis van interim-president Abed Rabbo Mansour Hadi. Ze zeiden niet te zullen vertrekken voordat hun eisen zijn ingewilligd. In Taiz, de tweede stad van het land, kwam het tot ongeregeldheden tussen betogers en ordetroepen. Er waren geen berichten van doden of gewonden.

De onrust in heel Jemen houdt aan. Vanochtend voerden radicaal-islamitische strijders een verrassingsaanval uit op de zuidelijke stad Houta. Volgens de Jemenitische autoriteiten bevonden zich onder hen leden van Al-Qaeda. De Verenigde Staten lijken toenemend bezorgd over de kans dat groepen als Al-Qaeda profiteren van de chaotische situatie in het land. Daniel Benjamin, een terrorisme-expert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei gisteren dat radicaal-islamitische groepen op steeds meer plekken in het land en steeds openlijker aanwezig zijn .

Arabische golfstaten, verenigd in de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC), proberen Saleh opnieuw te bewegen tot aftreden. Eerder weigerde Saleh tot tweemaal toe een GCC-plan voor een machtsoverdracht te ondertekenen. Er zou een overgangsregering komen die verkiezingen moest organiseren. (AP, AFP)