Vanavond maansverduistering, maar timing is ongelukkig

Foto AP / Alessandro Della Bella

Vanavond vindt, voor de tweede keer in zes maanden tijd, een totale maansverduistering plaats. Net als de vorige keer in december 2010 is de timing echter een beetje ongelukkig.

  • De eclips speelt zich kort na zonsondergang af, om 22.13 uur. Het is dan nog behoorlijk licht, wat het hemelverschijnsel behoorlijk doet verbleken.
  • De weersvoorspelling van het KNMI is niet al te gunstig:

Er is vooral veel hogere bewolking aanwezig. Verder ontwikkelen zich vanmiddag stapelwolken die vooral in het oosten en zuidoosten lokaal tot een bui kunnen uitgroeien.
Update 11.03 uur: Het KNMI verwacht dat het natuurverschijnsel goed te volgen is, hoewel geen helder weer wordt voorspeld. De maan is volgens het KNMI zichtbaar tussen de wolken.

  • De as van de recente vulkaanuitbarsting in IJsland kan roet in het eten gooien. De eclips zou hierdoor donkerder kunnen zijn dan normaal.
  • De maan staat tijdens het verloop van de eclips zeer laag. Het verschijnsel zal daardoor alleen waarneembaar zijn bij heldere hemel en vrij zicht op de zuidoostelijke horizon.

Slechte vooruitzichten dus. Maar wat houdt zo’n verduistering precies in? nrc.next schrijft vandaag het volgende:

Een totale maansverduistering ontstaat wanneer de maan vanaf de zon gezien achter de aarde langs schuift. Of anders gezegd: wanneer zon aarde en maan precies op één lijn staan. Als onze planeet geen atmosfeer zou hebben, zou de maan op zo’n moment volledig donker zijn. De lichtbreking in de aardatmosfeer zorgt er echter voor dat met name het rode deel van het zonlicht de maan toch weet te bereiken. Hierdoor neemt deze een opvallend oranjerode kleur aan, vergelijkbaar met die van de ondergaande zon.

Even na 23.00 uur komt er een einde aan de totale fase van de eclips. Aan de linkerkant van de maan verschijnt dan een heldere rand, die steeds verder aangroeit. Even na middernacht heeft de maan de aardschaduw verlaten.

Valt de maansverduistering vanavond niet te zien? Op 10 december is er een nieuwe kans.

    • David Haakman