Maan komt vanavond geheel verduisterd op

Vanavond vindt, voor de tweede keer in zes maanden, een totale maansverduistering plaats.

Net als de vorige keer (december 2010) is de timing een beetje ongelukkig. Bij ons speelt de eclips zich kort na zonsondergang af, wat het hemelverschijnsel nogal doet verbleken. Ook de as van de recente vulkaanuitbarsting in IJsland kan roet in het eten gooien.

Een totale maansverduistering ontstaat wanneer de maan vanaf de zon gezien achter de aarde langs schuift. Of anders gezegd: wanneer zon, aarde en maan precies op één lijn staan. Als onze planeet geen atmosfeer zou hebben, zou de maan op zo’n moment volledig donker zijn. De lichtbreking in de aardatmosfeer zorgt er echter voor dat met name het rode deel van het zonlicht de maan toch weet te bereiken. Hierdoor neemt deze een opvallend oranjerode kleur aan, vergelijkbaar met die van de ondergaande zon.

Wat daar morgen van te zien is, is nog maar de vraag. Als de maan om 22.13 uur in het hart van de aardschaduw staat, is de zon pas een kwartier onder. De verduistering vindt dus zo ongeveer bij daglicht plaats. Daarbij komt nog dat de maan tijdens het verloop van de eclips zeer laag staat. Het hemelverschijnsel zal daardoor alleen waarneembaar zijn bij heldere hemel en vrij zicht op de zuidoostelijke horizon.

Door het stof dat de IJslandse vulkaan Grímsvötn enkele weken geleden heeft uitgestoten, zou deze eclips wel eens wat donkerder kunnen zijn dan normaal.

Even na 23 uur komt er een einde aan de totale fase van de eclips. Aan de linkerkant van de maan verschijnt dan een heldere rand, die steeds verder aangroeit. Even na middernacht heeft de maan de aardschaduw verlaten.

Op 10 december van dit jaar zal, bij maansopkomst, opnieuw een maansverduistering te zien zijn. (NRC)

Meer informatie: dekoepel.nl/maansverduistering.html