Wie is het kamermeisje van Strauss-Kahn eigenlijk?

Hotelmedewerksters protesteerden begin juni bij de rechtbank in New York, waar Strauss-Kahn moest verschijnen. Foto AP / Craig Ruttle

‘Het kamermeisje’ bracht voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn in grote verlegenheid, maar wie ze nu eigenlijk precies is bleef in de lucht hangen. The New York Times zocht het uit.

Het profiel dat de Amerikaanse krant over de nu 32-jarige vrouw schreef begint met een bondige, krachtige omschrijving van haar leven:

“Ze is geboren in een modderhutje in een afgelegen gehucht in Afrika zonder elektriciteit of drinkwater, op tien minuten wandelen van de dichtstbijzijnde weg. Ongeschoold werd ze als tiener uitgehuwelijkt aan een verre neef, kreeg ze een dochter en werd ze snel weduwe. Niet lang daarna, in het begin van haar twintiger jaren, arriveerde ze in de Verenigde Staten - als een van de vele anonieme immigranten die proberen een nieuw leven te beginnen. Ze serveerde stoofpot in een Afrikaans restaurant in The Bronx en kreeg een paar jaar later een meer stabiele baan als kamermeisje die het beddengoed verschoont in hotel Sofitel in New York, middenin Manhattan.”

The New York Times liet zeven journalisten over de hele wereld tientallen interviews houden met kennissen, buren, collega’s en voormalige werkgevers die haar goed hebben gekend. Ze wordt omschreven als een bescheiden en hardwerkende vrijgezelle vrouw.

Het kamermeisje groeide op in het west-Afrikaanse Guinee. Haar vader was een gerespecteerde lokale imam en onderwees haar en haar broers thuis over de Koran. Het meisje van toen wordt omschreven als verlegen, teruggetrokken en gezagsgetrouw. “Voordat ze naar Amerika vertrok, wist niemand dat ze voor zichzelf kon spreken”, aldus een van haar broers.

Eenmaal in de VS draaide ze jarenlang zware avonddiensten in het kleine Afrikaans-Amerikaanse restaurant Marayway in The Bronx, dat drie tafeltjes had en door kogelvrij glas werd beschermd. Soms kwam haar dochter daar langs, die ze door de vroege dood van haar man alleen opvoedde. Haar dochter is alles voor haar, vertellen familieleden in Guinee. Volgens haar broers praatte ze in de telefoongesprekken met thuis altijd over haar dochter en niet over zichzelf.

Het leven van het kamermeisje is op z’n kop gezet door de zaak tegen Strauss-Kahn. Haar broer Mamadou is echter ervan overtuigd dat zijn zus krachtiger uit de media-aandacht en de rechtszaak zal komen. “Ze heeft haar geloof. Dat zal nooit veranderen.”

    • Pim van den Dool