LR-GKOZ

Scholekster LR-GKOZ is dood. Foto NMR NMR

De vogel met ringnummer 5368487 ligt op de snijtafel. Het is een scholekster (Haematopus ostralegus), een zwart-witte steltloper met een lange oranje snavel. Aan de poten zitten behalve de genummerde ring van het Vogeltrekstation een oranje ring met de inscriptie Z en een ongemarkeerd rood ringetje. Dergelijke kleurringen die met een telescoop goed te zien zijn, helpen onderzoekers de levensloop van individuele vogels te volgen. De vogel, een vrouwtje, is graatmager. De maag is leeg op een stukje van een kokkelklep na. Doodsoorzaak: verhongering. De scholekster werd op Tweede Kerstdag 2010 dood gevonden langs de Mokbaai op Texel en belandde in de collectie van het Natuurhistorisch Museum. Zij kreeg als tweedejaars vogel in maart 2003 de ringen, ook op Texel, en werd daar tot eind december 2006 regelmatig gezien. Daarna stopten de waarnemingen, vermoedelijk omdat ze een kleurring verloor: ‘Geel K’ zat niet meer aan haar linkerpoot. Ze werd bijna acht jaar – geen hoge leeftijd, want scholeksters kunnen veertig jaar worden.

Het lot van scholekster LR-GKOZ is niet uitzonderlijk. Vorige week maakte Vogelbescherming bekend dat de soort in Nederland dreigt uit te sterven. De broedpopulatie produceert nog 0,2 jong per broedpaar per jaar en vergrijst in rap tempo. Daarbij komt dat schelpdieren zoals mosselen en kokkels waar de scholekster ’s winters op het wad van leeft, schaars zijn en overwoekerd worden door de Japanse oester, een exoot die hij niet open krijgt.

    • Kees Moeliker