Liberiaanse Bob Marley opgepakt

Een roemruchte Liberiaanse huurling met de bijnaam Bob Marley is enkele weken geleden in het Oost-Liberiaanse Zwedru aangehouden. Dat maakte een woordvoerder van de Liberiaanse politie dinsdag bekend.

Marley, die eigenlijk Isaac Thegbo heet, wordt ervan beschuldigd leiding te hebben gegeven aan het huurlingenleger dat in Ivoorkust voor oud-president Laurent Gbagbo streed. Op het verlies van Gbagbo bij de verkiezingen vannovember 2010 volgde een burgeroorlog die pas ten einde kwam nadat troepen van de verkozen president Alassane Ouattara er op 11 april in slaagden Gbagbo te arresteren. Marley heeft zich sindsdien verscholen in Zwedru.

Bob Marley, die zijn bijnaam te danken heeft aan zijn grote bos dreadlocks, is in afwachting van zijn berechting naar de Liberiaanse hoofdstad Monrovia gebracht.

In de Mensenrechtenraad van de VN wordt vandaag een rapport besproken waarin beschreven staat hoe Marley een etnisch gemotiveerde slachtpartij aanvoerde. (AP)