Kortkolom kunst

Duitse filmmaker Peter Schamoni overleden

rotterdam. De Duitse producent en regisseur Peter Schamoni is gisteren na een korte ziekte overleden. Hij werd 77 jaar. Schamoni is de zoon van filmwetenschapper Victor Schamoni en geldt als een centraal figuur in de nieuwe Duitse film. Hij stond voor auteursfilms zoals die van de Franse ‘Nouvelle Vague’. Hij was in 1962 een van de ondertekenaars van het Oberhausener Manifest waarin een groep filmers, onder wie ook Edgar Reitz (van de tv-serie Die Heimat), zich afzette tegen ‘Papas Kino’. Na een aantal experimentele korte films won Schamoni’s speelfilmdebuut Schönzeit für Füchse in 1966 een Zilveren Beer op de Berlinale. In 1973 werd zijn documentaire Hundertwassers Regentag genomineerd voor een Oscar. (NRC)

Kunsthistoricus Josua Bruyn overleden

Rotterdam. Kunsthistoricus Josua Bruyn is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was medeoprichter van het Rembrandt Research Project en deed soms controversiële uitspraken over de authenticiteit van Rembrandts werk. Bruyn was een groot kenner van de Hollandse Gouden Eeuw. Van 1961 tot zijn emeritaat in 1985 was hij hoogleraar Algemene Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. (NRC)

Prijs voor Marie NDiaye

Amsterdam. De eerste Europese Literatuurprijs is toegekend aan Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye. Zij ontvangt 10.000 euro, vertaler Jeanne Holierhoek 2.500. De jury prijst het vermogen van de Frans-Senegalese NDiaye om „stilistische complexiteit te laten versmelten met bondigheid en eenvoud”. (NRC)