Kortkolom economie

Groentetelers EU krijgen 210 mln euro

Brussel. Groentetelers uit de Europese Unie die schade hebben geleden door de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland krijgen iets minder dan de helft vergoed uit een Europees noodfonds van in totaal 210 miljoen euro. Commissaris van Landbouw Dacian Ciolos had eerst 150 miljoen voorgesteld, maar moest dat bedrag verhogen na protest uit landen die veel schade hebben geleden. Inmiddels staat vast dat groentekiemen van een biologische boerderij in Duitsland de bron van de besmetting zijn. De Duitse autoriteiten waarschuwen nog tegen het eten van groentekiemen tot vaststaat of de besmetting op de boerderij zelf heeft plaatsgehad of dat andere bedrijven ook getroffen kunnen zijn. Gisteren is het dodental met één opgelopen tot 37. (Reuters)

Moody’s waarschuwt Franse banken

Rotterdam. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de Franse banken BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale onder herziening geplaatst voor een mogelijke kredietwaardigheidsverlaging, vanwege hun blootstelling aan de schuldencrisis in Griekenland. Ook andere banken kunnen „in de komende weken” mogelijk vergelijkbare stappen verwachten, waarschuwt Moody’s. De kredietbeoordeler zegt de gevolgen van een Griekse wanbetaling nauwlettend te volgen en deze factoren, waaronder de effecten op obligaties van zwakkere eurozonelanden en op kapitaalmarkten, mee te nemen in de overweging voor ratings voor banken. „Het belangrijkste punt bij alle drie herzieningen is de blootstelling van de banken aan Griekse overheidsschuld en de Griekse private sector”, stelt Moody’s. (Dow Jones)

Van Gansewinkel investeert in België

Rotterdam. De Nederlandse afvalverwerker Van Gansewinkel neemt het Belgische afvalbedrijf van Veolia over. Het bedrijf heeft een omzet van 100 miljoen. Volgens insiders betaalt de Van Gansewinkel Groep naar schatting 80 miljoen euro voor de overname. Het is voor het eerst in vier jaar dat het Nederlandse afvalverwerker een overname doet. Van Gansewinkel werd in 2007 overgenomen door de investeringsfondsen CVC en KKR. De financiering vond grotendeels plaats met vreemd vermogen. Dat leidde tot grote financiële problemen bij het afvalbedrijf dat bovendien kampt met overcapaciteit op de markt voor afvalverbranding. De overname van afvalbedrijf Veolia , dat wordt samengevoegd met de activiteiten die Van Gansewinkel al heeft in België, wordt gefinancierd door de aandeelhouders CVC en KKR. (NRC)