Kortkolom buitenland

Werkloosheid Gaza hoogste in de wereld

New York. In de tweede helft van het afgelopen jaar liep de werkloosheid in de Gazastrook op tot 45 procent. Dat is, volgens de VN die dit cijfer gisteren bekendmaakten, een van de hoogste werkloosheidscijfers in de wereld. Uit een rapport van het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen ondersteunt, blijkt verder dat de lonen in de Gazastrook bijna 35 procent achteruit zijn gegaan sinds Israël het gebied vier jaar geleden blokkeerde nadat Hamas de controle had gekregen over de bestuur in Gaza. (Reuters)

Onverwacht vrijspraak voor Russische activist

Moskou. Een Moskouse rechtbank heeft gisteren de mensenrechtenactivist Oleg Orlov onverwacht vrijgesproken van het belasteren van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Orlov, directeur van mensenrechtenorganisatie Memorial, had na de moord op zijn medewerkster Natalia Estemirova, in Tsjetsjenië in juli 2009, gezegd dat Kadyrov daar verantwoordelijk voor was. De rechter oordeelde gisteren dat die bewering ‘hypothetisch’ was. (NRC)

Frans parlement tegen huwelijk voor homo’s

Rotterdam. Het Franse parlement heeft gisteren een voorstel voor openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homostellen afgewezen. Het wetsvoorstel was ingediend door de socialistische oppositie. Michel Diefenbacher, UMP-afgevaardigde, zei volgens Franse kranten dat zijn partij weliswaar tegen homofobie strijdt, maar niet „het imago en de functie van het huwelijk” wil veranderen. Franse homostellen kunnen sinds 1999 een geregistreerd partnerschap aangaan. (NRC)

Homoseksuele rechter VS in het gelijk gesteld

San Francisco. Homoseksuele rechters kunnen wel degelijk onpartijdige oordelen vellen ook al betreft het zaken die henzelf mede aangaan. Met dat vonnis van een federale rechter gisteren in California werd voormalig rechter Vaughn Walker in het gelijk gesteld. Hij had eerder besloten dat een verbod op het huwelijk tussen twee mensen van het gelijke geslacht onrechtmatig was. Zelf werd hij vervolgens beticht van vooringenomenheid omdat hijzelf homo is. En het verbod werd gehandhaafd. Naar verwachting moet het Hooggerechtshof nu uitkomst bieden. (AP)