Kortkolom binnenland

Maximumbeloningen onderwijs omlaag

Den Haag. De salarissen voor onderwijsbestuurders worden aan banden gelegd. Het kabinet stelt lagere maxima vast voor hun beloning. Dat schrijven minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) en haar staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet bepaalde eerder al dat bestuurders in de gehele publieke en semi-publieke sector maximaal 130 procent van een ministerssalaris mogen verdienen, wat neerkomt op ruim 223.000 euro per jaar. Van Bijsterveldt en Zijlstra hielden de mogelijkheid open dit maximum voor het onderwijs te verlagen. Van deze mogelijkheid maken zij nu gebruik. Bestuurders in het primair onderwijs mogen voortaan maximaal 153.000 euro verdienen. In het voortgezet onderwijs is dat 179.000 euro, op het mbo en hbo 194.000 euro en voor bestuurders in het wetenschappelijk onderwijs wordt het maximum 217.000 euro. (Novum)

Verdachte van explosie bij IKEA getoond op tv

Rotterdam. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft gisteravond aandacht besteed aan de ontploffing in een afvalbak bij de IKEA-vestiging in het Brabantse Son. Er werden onder meer beelden getoond van een verdachte. De man liep richting het woonwarenhuis, maar is daar niet binnen geweest. Hij heeft lang donker haar, maar dit is volgens de politie mogelijk een pruik. De explosie vond op 30 mei plaats. Tegelijkertijd vonden er ook kleine ontploffingen plaats in België en Frankrijk. Niemand raakte gewond. Volgens het woonwarenhuis waren de ontploffingen het gevolg van „klein vuurwerk”, maar de politie spreekt van licht explosief materiaal waarmee iemand ernstig kan worden verwond. Vrijdag ontplofte in Duitsland weer een bom bij een IKEA. (Novum)

Jack de Vries gaat werken voor pr-bedrijf

Rotterdam. Oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) wordt lid van de directie van de Nederlandse vestiging van het internationale communicatiebureau Hill & Knowlton. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De Vries krijgt de leiding over de afdeling voor ‘public affairs’. Hij gaat bedrijven adviseren over hun communicatiestrategie en aan crisismanagement doen. De Vries moest vorig jaar opstappen als staatssecretaris vanwege een buitenechtelijke affaire met een ondergeschikte. Hij stond op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, maar zag af van zijn zetel. (Novum)

Ruim 10 procent allochtonen in bijstand

Rotterdam. Er zitten bijna net zoveel allochtonen als autochtonen in de bijstand. Het aantal niet-westerse allochtonen dat een bijstandsuitkering ontvangt is in 2009 verder gegroeid, terwijl het aantal autochtonen in de bijstand afnam. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend maakte. Het aantal westerse allochtonen in de bijstand bleef gelijk. In 2009 zaten per duizend niet-westerse allochtonen 110 mensen in de bijstand, in totaal 144 duizend. Per duizend autochtonen hadden zeventien mensen een bijstandsuitkering, goed voor ruim 148 duizend in totaal. Van de grote groepen allochtonen zitten Marokkanen het vaakst in de bijstand. (Novum)

Weert krijgt een D66-burgemeester

Weert. De gemeenteraad van Weert heeft gisteravond besloten Jos Heijmans (D66) voor te dragen als burgemeester. Heijmans (57) is nu burgemeester van Bernheze, dat dertigduizend inwoners telt. Weert heeft er bijna vijftigduizend. Wim Dijkstra (PvdA) is nu waarnemend burgemeester van Weert. (Novum)