Kort nieuws

Utrecht zet namen bij tentamencijfers

Utrecht. - Universiteit Utrecht gaat de namen van studenten bij de tentamencijfers weergeven. Op veel universiteiten worden alleen de studentnummers getoond om studenten niet aan de schandpaal te nagelen. Volgens de Utrechtse rector magnificus Bert van der Zwaan kunnen slecht presterende studenten zo wegduiken in de anonimiteit. De cijferlijsten zijn alleen zichtbaar voor studenten met dezelfde studie. Bij de studie diergeneeskunde is hier de afgelopen twee jaar een proef mee gehouden. De resultaten zijn daar met 0,8 punt gestegen. De rector benadrukt dat dit ook een andere oorzaak kan hebben. (Novum)

‘Vergoeding voor vertraging ov-chip’

Utrecht. - Een meerderheid in de Tweede Kamer is bang dat als de afschaffing van de strippenkaart in zes provincies vertraging oploopt, zij een vergoeding eisen voor de extra kosten die zij maken. Vorige week diende de provincie Zuid-Holland een schadeclaim in, nadat in januari het afschaffen van de strippenkaart werd uitgesteld. Dat gebeurde omdat er twijfels waren over de beveiliging van de OV-chipkaart, die makkelijk te kraken zou zijn. Hierdoor moesten weer strippenkaarten worden aangeschaft en moesten beide systemen langer in de lucht worden gehouden. Uiteindelijk stapte Zuid-Holland op 19 mei definitief over op de OV-chipkaart. De extra kosten bedroegen circa zeven ton, en dat wil de provincie nu verhalen op het rijk. (NRC)

Nederlands schip met 600 kilo coke gepakt

Rotterdam. - Een Nederlands schip met 600 kilo cocaïne aan boord is voor de Portugese kust door de Spaanse politie onderschept. Dat meldt de NOS. De schipper is gearresteerd. De lading van het zeilschip had een waarde van twintig miljoen euro. De operatie was een samenwerking van opsporingsambtenaren uit Portugal, Spanje en Groot-Brittanië. (NRC)