Kabinet velt geen moreel oordeel over autosoorten

Het betoog van Maarten van Biezen over brandstofslurpende auto’s (Opiniepagina, 14 juni) gaat voorbij aan het principe van de redelijkheid. Laten we twee typen auto’s nemen waarover hij schrijft. De Audi R8, een exclusieve sportwagen waarvan er hoogstens enkele tientallen in Nederland worden verkocht en waarmee doorgaans weinig kilometers worden gereden, kost in Duitsland 110.000 euro. In Nederland is de prijs 179.000 euro. Dat is maar liefst 62 procent duurder. Als deze auto 40.000 euro goedkoper wordt, is dit nog steeds 26 procent duurder dan bij onze toch verre van milieu-onvriendelijke oosterburen.

Bij de Land Rover Discovery is de verhouding helemaal zoek. In Duitsland is deze auto vanaf 45.000 euro verkrijgbaar. In Nederland kost deze stijlvolle terreinwagen maar liefst 81.900 euro. Dit is 82 procent duurder. Minus de 22.000 euro is dit nog steeds 30 procent bpm.

Van Biezen noemt het eerst tot absurde proporties opblazen van belasting en dit vervolgens terugdraaien een ‘slurpbonus’. Zo ken ik er nog een paar. Dit kabinet draait de buitenproportionele verhoging van de bpm terug tot normale proporties. Het geeft daarmee geen moreel oordeel over bepaalde autocategorieën, zoals een liberaal kabinet betaamt. Het promoten van energiezuinige auto’s is een verdedigbaar beleid, maar het in de marge zo hoog belasten van die paar procent exclusieve auto’s heeft weinig te maken met milieu en alles met afgunst en doorgedraaid milieufanatisme.

Drs. M.P.J. Stillebroer

Amsterdam

    • Drs. M.P.J. Stillebroer Amsterdam