Inholland wil geld van ex-bestuur

Zijlstra zegt dat Inholland zelf verantwoordelijk is voor de financiële tekorten door wanbeleid van oud-bestuursleden.

Inholland gaat proberen 360.000 euro terug te vorderen op vier voormalige bestuurders, die dit bedrag ten onrechte hebben gedeclareerd. Dat laat de hogeschool weten in een reactie op een vrijdag verschenen rapport van de onderwijsinspectie. In de periode 2006-2010 is door het bestuur van Inholland bijna negen ton verkwist, waarvan 360.000 euro opging aan „ondoelmatige uitgaven voor arbeidsvoorwaarden en faciliteiten van het college van bestuur”, aldus de inspectie.

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) liet vrijdag weten dat hij dat bedrag gaat inhouden op de bekostiging van Inholland. Hij adviseerde de school de ten onrechte gedeclareerde onkosten te verhalen op de oud-leden van het bestuur. „Inholland accepteert de consequenties”, zegt een woordvoerder van de hogeschool. „We bekijken op welke manier het onrechtmatig bestede gedeelte teruggevorderd kan worden.”

Om de sector te doordringen van het belang van soberheid, zei Zijlstra dat volgend jaar de declaraties van alle bestuurders in het hoger onderwijs openbaar zullen worden. (NRC)