Ingenieur voelde zich niet bedreigd in Libië

De Nederlandse medewerker van ingenieursbureau Haskoning voor wie begin dit jaar een reddingsoperatie werd opgezet bij het Libische Sirte, wist niet dat het om een illegale evacuatie ging. De ingenieur liet zich „op dringend advies” van zijn werkgever evacueren. Zelf had hij niet het gevoel dat de situatie in de havenplaats gevaarlijk was. Na de mislukte reddingsactie werd de bemanning van de marinehelikopter twaalf dagen vastgehouden door de Libische autoriteiten.

Nieuwsuur kwam gisteravond met deze nieuwe feiten. Het actualiteitenprogramma achterhaalde de identiteit van de Haskoning-medewerker en legde hem per e-mail een aantal vragen voor. De ingenieur weigerde journalisten van het tv-programma te ontmoeten. Hij vindt dat de pers te veel aandacht aan de mislukte reddingsoperatie besteedt. Naar eigen zeggen is hem nooit een spreekverbod opgelegd door zijn werkgever of het ministerie van Defensie. Wel kreeg hij het advies de pers te mijden zo lang de helikopterbemanning vastzat.

De door een marinehelikopter uitgevoerde reddingsoperatie zorgde destijds voor veel ophef. Minister Hans Hillen (Defensie, CDA) kwam onder grote politieke druk te staan en betuigde enkele weken later spijt tijdens een Kamerdebat. Ook zijn collega Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) had moeite om uit te leggen waarom de reddingsoperatie was mislukt.

De Nederlandse ingenieur is inmiddels overgeplaatst naar Azië. Hij hoopt het project in Sirte te kunnen afronden. Op de vraag of hij lid was van een geheime commando-eenheid, zegt hij: „Onzin.”